Frau isst ein Eis, Nordseeland

Därför är danskarna så lyckliga

Foto: Newborn Media & Fluffy Films

Danmark har ofta hamnat i topp på listan World Happiness Index då det handlar om livskvalitet, stadsplanering och designtänk med människan i fokus. Men varför är landet så lyckligt? Ta en titt på nedanstående lista med platser som får danskarna på gott humör.

Lista
Karta
One of Thomas Dambo's hidden giants, Lille Tilde, in Vallensbæk Mose near Copenhagen
Foto: © Lille Tilde by Thomas Dambo. Photo: Abdellah Ihadian

Gå på trolljakt

Om du känner för att ta en skogspromenad så väntar inte mindre än 10 troll på att överraska dig – 6 av dem finns dessutom i utkanten av Köpenhamn. De stora träjättarna ingår i konstnären Tomas Dambos mål om att locka folk till att utforska mindre välbesökta platser i Danmark.

A lady running at the rooftop playground Konditaget Lüders in Nordhavn, Copenhagen, Denmark
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Träna på taket

Den knallröda lekplatsen och träningsområdet Lüders ligger på ett rätt ovanligt ställe – på taket av ett höghus, i området Nordhavn i Köpenhamn. Upplev en fantastisk utsikt medan du tar en löprunda och hoppar på trampolinerna.

The Infinite Bridge, Aarhus
Foto: Dennis Borup Jakobsen © Den Uendelige Bro (2017) - Johan Gjøde

Den oändliga bron

Den cirkelformade bron i närheten av Århus är en bro utan slut. Besök den och njut av att promenera runt medan du blickar ut över havet och den vackra utsikten. Ta ett varv till, varva ner och märk hur den friska luften ger ny energi.

The Happiness Museum in Copenhagen
Foto: Happiness Museum

The Happiness Museum

Ett litet museum i Köpenhamn som ser till att få sina besökare på gott humör! Det är The Happiness Research Institute som står bakom; en organisation dedikerad till välmående, lycka och livskvalitet – om vad lycka är, hur vi mäter den och hur det kommer sig, att leva i Norden har något med lycka att göra.

LEGO House in Billund, Denmark, seen from above
Foto: LEGO® House

LEGO House

Lek är en bra väg till leende. På LEGO House i Billund på Jylland finns det inga gränser då det gäller att bygga med de färgglada LEGO-bitarna. Följ med till hjärtat av Legoland® Billund Resort – samlingspunkten för familjenöje, i staden som är känd som Barnens huvudstad.    

Zwei Frauen machen ein Selfie im Kunstmuseum ARoS im dänischen Aarhus
Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

Your rainbow panorama, ARoS

Tänk så häftigt att kunna gå runt inuti en regnbåge. Besöker du Århus så har du chansen! Gå runt i Olafur Eliassons lekfulla, runda regnbåge – Your Rainbow Panorama – på toppen av konstmuseet ARoS Aarhus Art Museum.

Bølgen (The Wave), an apartment building in Vejle, Denmark, that looks like a wave
Foto: VisitVejle

Vågen

Lust att rida på en lyckovåg? Föreställ dig då hur det vore att leva på en! Bølgen, i Vejle, är ett bostadsområde med ett unikt utseende – format likt vågor som går upp och ner i vattnet. Bølgen är ytterligare ett exempel på träffsäker design och arkitektur i Danmark.

WOW PARK

Känner du till biofili? Det handlar om hur naturen påverkar ditt välbefinnande. Kombinera biofili med en lekplats uppe i trädtopparna och du har både lycka och glädje på en och samma gång. Det är precis vad WOW PARK i Billund handlar om.

Skogstornet, Camp Adventure

Danskarna är duktiga på stadsplanering och att låta människan stå i centrum då det gäller designtänk. Det gäller även utanför storstäderna, ut i det danska landskapet. Ett nytt och bra exempel på detta är det skulpturala och urbana Skogstornet, på Camp Adventure söder om Köpenhamn. En fin promenad genom skogen leder dig fram till det spektakulära sprialtornet, med utsikt ända bort till Sverige på en molnfri dag. Skogstornet är ännu ett bevis på att dansk design kan få dig på gott humör.

Mer av det goda?

Upplev fler saker i Danmark som får dig på gott humör.

Höst i Ørstedparken i Köpenhamn
Gröna Köpenhamn
Beer sign at bodega in Vesterbro "Øl", Copenhagen, Denmark
Dansk öl och danska mikrobryggerier