Copenhagen Tivoli Gardens Fireworks

Nyårsfirande i Köpenhamn

Foto: Lasse Salling, Tivoli

Fira in det nya året i Köpenhamn! Nyårsafton är en stor festdag i Danmark och i Köpenhamn finns det gott om fester, nattklubbar, restauranger med speciella nyårsmenyer och hotell med lyxiga nyårspaket. Missa inte fyrverkerierna på Tivoli eller vid sjöarna.

Nyårstraditioner

Det är full fart i Köpenhamn på nyårsafton med många människor ute på stan. Många äter hemma för att gå ut och festa lite senare på kvällen. Det är en tradition att samlas framför tv:n kl 18 på nyårsafton för att höra drottningens nyårstal och sedan sparka igång festen med en champagneskål. Men du kan lika gärna inleda med en god nyårsdrink på någon av Köpenhamns många barer

Nyårsmiddag på restaurang

Det finns många restauranger som håller öppet men se till att boka bord i god tid. Många restauranger har speciella nyårsmenyer, precis som många nattklubbar och musikklubbar erbjuder speciella nyårspaket med entré, fri bar samt champagne och den traditionella "kransekagen" på tolvslaget. Om du funderar på att åka till Köpenhamn på nyårsafton kan du läsa mer i vår guide till nyårsarrangemang i Köpenhamn.

Fira nyår på Tivoli

Tivoli har öppet på nyårsafton, mellan 11:00 och 00:30. Karusellerna har öppet till 21:30 medan handelsbodar, butiker och vissa restauranger stänger klockan 22:00. Övriga restauranger har öppet till 00:30. Många av restaurangerna på Tivoli har speciella nyårsmenyer. Vill du äta nyårsmiddagen på Tivoli så är det en bra idé att boka i god tid för det brukar vara populärt. Klockan 23:00 börjar Tivolis stora nyårsfyrverkeri. Läs mer om nyår på Tivoli här.

Här ska du fira tolvslaget 

Vid tolvslaget är det tradition att samlas på Rådhusplatsen i Köpenhamn och höra rådhusklockorna slå in det nya året samt titta på fyrverkerierna. En annan populär samlingsplats är Dronning Louises Bro på Nørrebro, eller tidigare nämnda Tivoli. 

Fira in på småtimmarna

Det finns många nattklubbar och uteställen i Köpenhamn där nyårsfesten fortsätter långt in på natten. Det är dock en god idé att undersöka i förväg vilka ställen som har öppet. Du kan läsa mer om några av Köpenhamns bästa nattklubbar här.  

Öppettider kring nyår

Affärer i Köpenhamn kan ha öppet till 15.00-tiden den 31 december. Museum och andra sevärdheter är helt stängda eller stänger tidigt. Den 1 januari är en helgdag där samtliga butiker är stängda och många sevärdheter har stängt. Du kan hitta mer praktisk information om helgdagar i Danmark här