People eating in the greenhouse room at Gemyse Tivoli in Copenhagen

Grönt är gott: Danmarks bästa vegetariska restauranger

Foto: Lina Ahnoff Photography

Danskarna har surfat länge på den gröna matvågen och därför är det inte så konstigt att utbudet av vegetariska och veganska restauranger är så väletablerat runt omkring i landet.

Det är inte svårt att leva grönt i Danmark och ska behöver inte leta länge efter en bra restaurang i de danska storstäderna om du är sugen på vegetariska- eller veganska rätter på menyn. Och tack vare Dansk Vegetarisk Forening så har det blivit ännu enklare via den här kartan över alla restauranger i hela landet med minst tre vegetariska rätter på menyn, Och inte nog med det; vi har även samlat några ev de bästa vego- och veganska matställena i Danmark.

Lista
Karta
BaneGaarden
Foto: BaneGaarden

BaneGaarden, Köpenhamn

BaneGaarden påminner om ett lummigt och grönt Narnia. Gömt bakom tågrälserna på väg in mot Köpenhamns Centralstation finns en stig som leder dig till ett äkta sago-grönsaksland. Besök platsen och njut av en paus från stadspulsen och ät läcker mat på Restaurant Rakils - som serverar allt från inbjudande grön brunch till sjurätters middag.

A plate of vegetarian food from Gemyse
Foto: Lina Ahnoff Photography / Copenhagen Media Center

Gemyse, Köpenhamn

Tivoli behöver vi knappast berätta om men har du besökt den fantastiska restaurangen Gemyse, som ligger likt en grön oas mitt i den populära nöjesparken? Om inte så bör du absolut sätta stället på din to-do lista. Gemyse är Nimbs ekologiska restaurang i Tivoli, som serverar gröna rätter och menyer i världsklass.

Souls, Köpenhamn

'Eat like you give a fork' på det hälsosamma, veganska och glutenfria stället Souls i Köpenhamn. Här fokuserar man på hållbar, ekologisk mat, lagad på lokala råvaror av bästa kvalitet.

VeVe, Köpenhamn

På Kiin Kiins restaurang VeVe kan du njuta av vegorätter i världsklass. Den vackra gamla lagerlokalen på Østerbro i Köpenhamn serverar himmelsk mat i en stilfull miljö och med en mysig avslappnad atmosfär. Kvalitet i topp och rimliga priser - vad mer kan man begära?

Restaurant MellemRum, Aarhus

Detta är en restaurang för dig som älskar god mat och goda viner. Här fokuserar man på hög kvalitet och det märks på smaken och syns på tallriken. Vad sägs om en 4-rätters vegomeny?

Cafe Fika, a vegetarian cafe in Aarhus, Denmark
Foto: Cafe Fika

Fika, Aarhus

Fika är ett mysigt ställe i Aarhus som serverar välsmakande lunch- och middagsrätter av kvalitetsråvaror oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara vill njuta av en hälsosam måltid.

We Feat, Aalborg

We Feat som ligger i Aalborg på Jylland är en 100% ekologisk restaurang med fokus på alla askpekter för en hälsosam livsstil. Härlig stämning och rätter som ger mersmak - samtliga tillagade på närodlade och hållbara råvaror.

Café Kosmos, Odense

I idylliska Lottrups Gård mitt i sagostaden Odense hittar du Café Kosmos - ett mysigt fik som serverar ekologisk, hållbar och vegansk mat väl värt en omväg.