Vår guide till restauranger i Köpenhamn

Foto: Matteo Acitelli

Köpenhamn är ett sant matmecka. Här finns restauranger för alla smaker oavsett om du är en inbiten foodie eller helt enkelt gillar att äta gott. Här är våra bästa tips på vart du går för att njuta av god mat och dryck i Köpenhamn.

1. Fika på danska

Kan man lära känna ett folk genom deras bakverk? Det är helt klart värt ett försök, speciellt för fikaälskande svenskar. Det råder ingen tvekan om att danskarna tar sina bakverk på stort allvar och det finns massor av utsökta godbitar att sätta tänderna i. 

Som tur är så är det alltid nära till ett fik eller bageri i Köpenhamn. Några av de mest populära ställena är Juno the bakery på Østerbro, Hart Bageri på Frederiksberg, Sankt Peders Bageri i Latinerkvarteret mitt i centrala Köpenhamn, Rondo på Nørrebro och Lille Bakery & Eatery på trendiga Refshaleøen.
 

2. Smørrebrød - en tidlös klassiker

Det traditionella danska smørrebrødet är ett fenomen som är lika utsökt gott och varierat som det är svårt att uttala. Ett smørrebrød är kort och gott en skiva rågbröd med olika mer eller mindre avancerade pålägg som sill, potatis eller rostbiff.

Många restauranger i Köpenhamn har smørrebrød på menyn och du kan även hitta dem i den populära saluhallen Torvehallerne. Om du vill lära dig att göra dina egna smørrebrød kan du anmäla dig till en matlagningskurs på Hahnemanns Køkken.

Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark

Foto:Columbus Leth - Copenhagen Media Center

3. Ät ekologiskt

Danskarnas förkärlek till ekologiska råvaror och produkter har spridit sig till restauranger över hela Köpenhamn och blivit en viktig ingrediens både i matlagningen och som grund för själva affärsidéen.

Om du vill ha några bra tips på restauranger som har en spännande ekologisk profil så bör du absolut kolla in magiska Gro Spiseri som är både restaurang och odlingsträdgård – på ett hustak! Testa även ekologisk varmkorv hos DØP, husbåten som förvandlats till en flytande restaurang med det underfundiga namnet Vandvid eller den italienska restaurangen Bæst, vars pizza rankats som tredje bästa i Europa (!).

Foto:Matteo Acitelli

4. Lokal stämning på street food-marknad

Om du gillar street food är Köpenhamn staden för dig. Under senare år har en rad marknader växt fram som snabbt blivit populära bland både Köpenhamnare och besökare som kommer för maten, hänget och stämningen.

Varför inte utforska olika delar av Köpenhamn med street food som ledstjärna? I city kan du kombinera ett besök på Tivoli med matupplevelser på Tivoli Food Hall.

Hyr cyklar och ta er ut till hippa Reffen på Refshaleøen som kombinerar mat och dryck med event, konsthantverk och skönt häng i solstolar. På väg tillbaka in mot stan kommer du förbi Broens Gadekøkken där du kan avsluta din street food-odyssé.

Summer evening at Reffen street food market in Copenhagen

Foto:© Abdellah Ihadian

5. Öl för alla smaker

Många svenskar förknippar Danmark med öl. Kanske främst stora märken som Carlsberg och Tuborg, som utan tvekan är en viktig del av den danska ölkulturen, men det senaste decenniet har mikrobryggerier och hantverksöl hamnat allt mer i fokus.

Se bara på fenomenet Mikkeller som har gått från att vara ett litet hembryggeri i Mikkel Borg Bjergsøs kök till att bli ett veritabelt ölimperium med ett dussintal barer och restauranger i Köpenhamn och runt omkring i världen. Och Mikkeller är långt ifrån det enda danska bryggeri som fått internationell uppmärksamhet; To Øl, Dry & Bitter, Beer Here och Gamma är andra namn att lägga på minnet.

Så, vart ska man för att testa ny spännande öl? Tack och lov är Köpenhamn fullt av barer som har öl för alla smaker. Från BRUS och Nørrebro Bryghus till klassiskt amerikanskt hantverksöl på Fermentoren.

6. Smaken av stjärnor

Michelinstjärnor alltså. Köpenhamn är Nordens stjärntätaste stad med flest Michelinrestauranger och det största antalet stjärnor. Den danska huvudstaden är ett drivhus för gourmetrestauranger och har placerat sig bland de bästa i världen.

För tillfället ligger två av världens fem bästa restauranger i Köpenhamn. Det är noma med två stjärnor (även utsedd till världens bästa restaurang hela fyra gånger!) och Geranium med tre åtråvärda stjärnor som drivs av Rasmus Kofoed, en av världens bästa kockar.

För dig som inte vill lägga hela resebudgeten på mat så kan vi rekommendera Michelins Bib Gourmand-restauranger som serverar gourmetmat till ett rimligt pris.

Foto: Alison Vagnini - Copenhagen Media Center
Foto: Jason Loucas

7. Sov, ät, utforska, upprepa

Om du är ute efter en totalupplevelse på matfronten kan det vara ett alternativ att boka ett hotell som ligger strategiskt, så att du aldrig är långt från nästa delikatess. Ett utmärkt alternativ är Scandic Kødbyen i Köpenhamns trendiga meatpacking district Kødbyen som är fullt av spännande restauranger och barer.

Upplev sagolik stämning på Nimb Hotel som är en del av den älskade nöjesparken Tivoli. Förutom Nimbs egna restaurang Nimb Brasserie så är det nära till Tivoli Food Hall. Om du vill ha en riktigt lyxig upplevelse bör du satsa på Köpenhamns femstjärniga klassiska skönhet Hotel d'Angleterre som hyser Michelinrestaurangen Marchal.

Checka in på Scandic Kødbyen i Köpenhamns hippa och restaurangtäta meatpacking-område. Hotellrestaurangen MØR serverar möra stekar från grillen. Foto:Scandic Kødbyen