Den fantastiska badorten Skagen i Nordjylland, Danmark

Niklas Ekstedt besöker Nordjylland

Foto: Anne-Sophie Rosenvinge

Niklas Ekstedt är en folkkär och framgångsrik kock och driver i dag en restaurang i London och tre ställen i Stockholm, varav flaggskeppet Ekstedt har en Michelinstjärna. Följ med honom till danska Nordjylland och ta del av hans tips i Aalborg, Skagen, Fredrikshamn och allt där emellan. 

Niklas Ekstedt

Foto:Kjetil Løite

Nordjylland levererar

Danmark är en favoritdestination för Niklas Ekstedt och han har spenderat mycket tid här, både i semestertider och i arbetslivet. Niklas bodde i Köpenhamn under flera år på nittiotalet och jobbade som kock på den danska matscenen. Den här gången ställde han in GPS:n på Nordjylland för att upptäcka vad regionen hade att erbjuda - ett spännande resmål som tog honom till både hamnstaden Fredrikshamn, den moderna lilla storstaden Aalborg och klassiskern Skagen.

sandstrand
Foto: Niklas Ekstedt
Blink råvaror
Foto: Niklas Ekstedt

Det kändes viktigt att dela med mig av mina upplevelser från Nordjylland eftersom det nog inte är ett självklart resmål för alla

Street art i Aalborg

Det här var fantastiskt inspirerande och verkligen sevärt! Vi bokade en guidad tur på en timme vilket fungerade väldigt bra. Guiden berättade om hur gatukonsten började, varför och hur det hela satte i gång. Det var ett par gallerier som bestämde sig för att få Aalborg på kartan och därmed flyttade ut konsten på gatan och låta kända konstnärer skapa verk i gatubilden. Det blev enormt väl mottaget bland både fastighetsägarna, Aalborgs invånare och konstnärerna själva. Så det var en fascinerande och inspirerande upplevelse med den guidade rundturen.

streetart_ballerina
© Martin Whatson - Out in the Open ved KIRK Gallery AalborgFoto: Niklas Ekstedt
Ekstedt Aalborg
Foto: Kjetil Løite

Men vi hade också tid att gå runt på egen hand och utforska Aalborg och fick en väldigt positiv bild av staden. Vi lånade cyklar på hotellet och gav oss ut och det var rätt fantastiskt faktiskt så ett bra tips är att boka ett hotell som lånar ut eller hyr ut cyklar, för det är ett snabbt och enkelt sätt att ta sig ut och komma runt i kvarteren. Aalborg blev en klar favorit hos oss då vi inte hade några förväntningar och kände till väldigt lite om staden innan vi kom hit.

Aalborg
Foto: Niklas Ekstedt
Ekstedt Aalborg
Foto: Kjetil Løite

Skagen - en kär klassiker

Det är ju en klassiker och ett måste om man är på de här kanterna av Nordjylland. Passa på att ta dig upp till toppen av Skagen och gå ut på Grenen. Det är en upplevelse eftersom kusterna är så olika beroende på vilken sida man befinner sig på – Kattegatt eller Skagerrak. Området är perfekt att upptäcka på cykel, smidigare sätt att ta sig runt här finns inte. Vi cyklade vi ut till Solnedgangspladsen och kikade och det var jättefint med utsikten över havet. Brøndums Hotel var ju otroligt fint och ett anrikt hotell där man märkte historiens vingslag.

brøndums

Foto:Niklas Ekstedt

En bra idé är att kombinera Skagen och Aalborg när man kommer hit eftersom det är så kort avstånd mellan upplevelserna här. Speciellt om man tar färjan över till Fredrikshamn som vi gjorde, då är det givet att besöka båda städerna.

Blink Grå Fyr
Foto: Niklas Ekstedt
Blink
Foto: Niklas Ekstedt

Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Oerhört smidigt och perfekt för en långhelg.

Restaurant Blink i Skagen, som ligger i Det Grå Fyr, bjöd faktiskt på vindstilla väder när vi besökte stället - något som är rätt sällsynt här på den här delen av Nordjylland. Vi gick upp och blickade ut från fyren och träffade köksmästaren och ägaren Matilde Grue som visade oss runt i restaurangen. Hon får ju dessutom sina grönsaker från just Essensgården som vi också besökte. Fantastiska platser i en fantastisk omgivning. 

essensgården

Foto:Katarina Ekstedt

Ännu mer att upptäcka

Sugen på fler upplevelser och sevärdheter på Nordjylland? Vi har samlat bra tips och läsning åt dig här.

Med familjen på Nordjylland
Familie i Nordjylland
Upptäck norra Jylland
Løkken, North Jutland
Lilla storstaden Aalborg
Musikkens Hus in Aalborg North Jutland
Mysiga Läsö
Traditionaal huis op Læsø