Den danska kak-kalendern
Njut av danska bakverk året runt!
Födelsedag: Beställ en kagemand eller en kagekone; en mjuk kaka formad som en man eller dam, pyntad med godis och glasyr, och populär på barnkalas. Är du något äldre så är det en klassisk gräddtårta som gäller även bland danskarna med lager av vaniljkräm och bär på toppen.
Jul: Se fram emot en kakfest med småkakor, kanel- och kardemummakakor, danska pepparkakor, vaniljkransar och mycket annat gott.
Nyårsafton: På årets sista dag äter man traditionell kransekage, som är en mandelbaserad hög kaka med glasyr.
Februari: Sju veckor innan påsk firar man Fastelavn och alla bagerier och mataffärer bågnar med danska fastlagsbullar i många olika varianter. Till och med den svenska semlan har numera hittat hit över sundet.
St. Bededag: Den fjärde fredagen efter påske firar Danmark 'Den store bededag' genom att baka enkla vetebullar som kallas varme hveder. Man kan få tag i dem överallt eller baka dem själv, och de ska serveras varma i samband med kvällsmaten.
Sommar: Danskarna har också deras söta jordgubbar och under sommaren är den danska jordgubbskakan en flitig gäst till fikat. Mandelbotten med vaniljkräm toppad med massvis av nyskördade jordgubbar.