Skådespelarna i den danska serien The Rain

Danska TV-serier du inte får missa

Foto: Per Arnesen

Danska TV-serier har stått för många stora upplevelser hemma i TV-soffan. Från älskade klassiker som Matador och Lars von Triers märkliga Riket till moderna och mörkare serier som Brottet, Mordkommissionen och det politiska dramat Borgen. Vilken dansk serie ska du se härnäst?

Brottet (Forbrydelsen 2007-2012)

Den här serien var en sådan fullträff att det till och med gjordes en amerikansk version (som utspelar sig i ett regnigt Seattle istället för ett regnigt Danmark). Vi syftar så klart på Brottet som handlar om kommissarie Sarah Lund – i sin stickade tröja som kopierats världen över - som löser brott och kämpar med sina inre demoner. Denna kultserie har vunnit mängder av (välförtjänta) TV-priser.  

Christiansborg, eller Borgen, som hyser Danmarks regering och riksdag.

Foto:Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Borgen (2010-2013)

Man får leta länge efter en bättre dramaserie i politikens värld. Om du tycker att en serie om dansk politik låter tråkigt så tänk om! I Borgen får du följa statsminister Birgitte Nyborg i hennes kamp för att genomföra sin politik, styra ett land och lyckas hålla ihop sitt privatliv. Du kan se fram emot tre säsonger om makt och inflytande och vad man kan tvingas offra för att få det man vill ha (det ryktas dessutom att en fjärde säsong är på väg!).

Riket (Riget 1994-1997)

Den smått absurda och suggestiva serien Riket av Lars von Trier bjuder på två säsonger av förträfflig underhållning med ett färgstarkt persongalleri. Serien utspelar sig på Rigshospitalet i Köpenhamn där ett gäng udda läkare, anställda och patienter dras in i intriger på ett sjukhus som, förutom att ha en mycket dysfunktionell arbetsmiljö, även verkar vara hemsökt av spöken. Följ karaktärer som fru Drusse och den fantastiskt osympatiske och danskhatande läkaren Stig Helmer spelad av Ernst-Hugo Järegård.

Klassiska Svinkløv badehotell bjuder på en autentisk upplevelse

Foto:© Niclas Jessen

Badhotellet (Badehotellet 2013-)

Den här serien som tagit Sverige med storm handlar om Andersens lilla badhotell vid kusten och utspelar sig i historiska miljöer under åren 1928-1933. Här får vi följa hotellets ägare, personal och gäster och de förvecklingar som uppstår när sommaren börjar och välbeställda stadsbor checkar in för ett långt sommaruppehåll. Den sjunde säsongen visas i Sverige under 2020 och även en åttonde säsong har bekräftats.

Mordkommissionen (Rejseholdet 2000-2004)

Den första säsongen av den här serien har 20 år på nacken, men blir inte sämre av det! Mordkommissionen var faktiskt den första danska TV-serie som fick en Emmy (2002). Den handlar om en grupp av mordutredare som reser runt i Danmark och hjälper den lokala polisen med komplicerade fall. Serien bjuder så klart även på relationsdrama, intriger och karaktärernas personliga problem. En ung Mads Mikkelsen spelar den hårdföre Fischer som kämpar med sitt hetsiga humör.

Klovn (2005-2018)

Klovn är en populär dansk sitcom där man får följa de två (rätt hopplösa) vännerna Frank och Casper i vardagliga situationer med familj och vänner som allt som oftast snabbt urartar till sociala haverier. Det är både roligt och bitvis plågsamt pinsamt att genomlida för tittaren. Om du gillar Curb your Enthusiasm med Larry David kommer du att gilla den här skruvade danska komedins sju säsonger.

The Øresund Bridge connects Denmark and Sweden

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Bron/ Broen (2011-2018)

När en kropp hittas mitt på Öresundsbron mellan Sverige och Danmark tvingas den svenska och danska polisen arbeta tillsammans för att lösa en obehaglig mordgåta. Men det är bara början. Om du inte har sett den här dansk-svenska serien kan du se fram emot fyra säsonger av andlös spänning och gränsöverskridande polisarbete med den minst sagt egensinniga kommissarien Saga Norén på Länskrim Malmö i spetsen.

Matador (1978-1982)

Matador utspelar sig i den lilla staden Korsbæk på Själland dit änkemannen Mads Andersen-Skjern anländer år 1929. Han öppnar en modebutik som konkurrerar med stadens dittills ledande inrättning och får snart etablissemanget emot sig. De är inte vana vid varken motgångar eller uppkomlingar och bittra motsättningar uppstår. Matador skildrar Danmark under åren fram till 1947 och vi får följa förändringarna i landet under historiska perioder som depressionen och den tyska ockupationen.

Herrens vägar (Herrens Veje 2017-)

Lars Mikkelsen vann en Emmy för sitt imponerande porträtt av en temperamentsfull och karismatisk präst i denna serie skapad av Adam Price (som även stod bakom Borgen). Mikkelsen själv sägs ha funnit gud under inspelningen och det är verkligen en mäktig och övertygande historia, full av kärlek, lust och perspektiv på de stora livsfrågorna.

Follow the money (Bedrag 2016-2019)

Ekonomisk brottslighet på hög nivå är temat i första säsongen av denna studie i brott, som i säsong två flyttar fokus till den undre världen och den småkriminelle Nickys förehavanden när han går från mekaniker till knarklangare och lejd mördare. Den tredje säsongen är extra stark och problemen hopar sig för den nu rutinerade Nicky.

1864 (2014)

Du har säkert letat med ljus och lykta efter den perfekta TV-serien om det andra Schleswig-kriget 1864. Grattis, du har hittat den. Den här serien handlar inte bara om det Preussisk-Danska kriget (som du förmodligen aldrig hört talas om), den handlar om två bröder som tar värvning i armén precis innan kriget bryter ut och följer deras upplevelser och krigets fasor. Denna episka och tragiska serie var den dyraste som någonsin filmats när den gjordes. Bonus: stjärnan Pilou Asbaek spelar en av huvudrollerna. 

Foto:© Ribe Vikingecenter

Vikings (2013 -)

Detta bitvis blodiga drama berättar historien om vikingen Ragnar Lothbroks väg till makt och berömmelse som vikingahärskare och fortsätter med att följa hans arvingar efter hans död. Vikings är visserligen inspelat på Irland och är på engelska, men både Lothbroks son Ivor Benlös och karaktären Hvitserk spelas av danska skådisar, så även slavflickan Margarethe. Serien är inne på sin sjätte säsong. 

The Rain (2018-2020)

Den här Netflix-serien handlar om (lite jobbigt att säga det…) hur en grupp unga människor försöker överleva i ett post-apokalyptiskt samhälle där ett elakt virus slagit ut nästan allt och alla. Viruset, som sprids med regnet, kan botas med ett vaccin som syskonen Simone och Rasmus och deras udda grupp av överlevare ger sig ut för att hitta. Den tredje och sista säsongen kommer under 2020.

Mer spännande läsning om Danmark!

Design Museum Denmark - Denemarken vakantie tip
Danish culture from your sofa
Grenen i Skagen på den yttersta spetsen av Nordjylland
Besök Danmarks vackraste naturområden i Google Street View
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Gör danska smörrebröd hemma
Hygge i Frederiksbergsparken i Köpenhamn
Vad är hygge?