Cykla i Köpenhamn

Köpenhamn på två hjul

Om tanken på att utforska en huvudstad på två hjul skrämmer dig kommer Köpenhamn snart att få dig på andra tankar. Staden, som utsetts till världens bästa cykelstad vid två tillfällen, är byggd för cyklister och i stadens centrum finns långt fler cyklar än bilar. 

Världens bästa cykelstad

Ett bevis på cykelns storhet i den danska huvudstaden är att en tredjedel av Köpenhamnsborna väljer att ta cykeln till jobbet. Det är därför inte ovanligt att se folk i kostym, höga klackar och kjolar som frenetiskt trampar fram längs stadens gator. Det kanske kan kännas lite skrämmande att cykelsemestra i en storstad, men faktum är att Köpenhamn är en mycket cykelvänlig stad. De många cykelvägarna och särskilt utmärkta cykelleder gör dessutom staden till en ganska säker cykelstad. De allra flesta av stadens invånare rättar sig efter de regler som gäller.

I Köpenhamn finns mer än 350 kilometer cykelleder och vill du kombinera din storstadssemester med upplevelser i det fria är det nära till både skog och hav. Två gånger har Köpenhamn utsetts till världens bästa cykelstad av Treehugger, en amerikansk hemsida som förmedlar nyheter inom hållbarhet. I motiveringen lyfter Treehugger fram stadens nätverk av breda cykelleder och att dessa utnyttjas flitigt av invånarna. Dessutom blev Köpenhamn, som första stad i världen, utsedd till "official Bike City" av The International Cycling Union.

Hyra eller låna cykel

Du kan åka på cykelsemester till Köpenhamn utan din egen cykel. Det finns nämligen goda möjligheter att hyra en cykel både i och omkring huvudstaden. Räkna med att få betala från cirka 75 DKK per dag eller omkring 350 DKK per vecka.
Cykeluthyrning i och omkring Köpenhamn 

Ett annat alternativ är att låna en toppmodern "bycykel" (stadscykel). Under våren 2014 har Köpenhamn fått nya stadscyklar. De nya cyklarna är utrustade med batteridrift vilket gör cykelturen extra njutningsfull. Dessutom har cyklarna en "touchscreen" på styret med inbyggd GPS och kartor vilket underlättar navigeringen för en besökare som kanske inte hittar så lätt. Första gången du hyr en cykel knappar du in dina kreditkortsupplysningar direkt på skärmen på styret. Det är också från skärmen som du låser upp cykeln med en kod. Precis som med andra stadscyklar kan du lämna tillbaka cykeln på flera platser runt om i staden. En "bycykel" kostar 25 DKK per/h att hyra. 
Här kan du läsa mer om Köpenhamns nya stadscyklar

Share this page

Nyhavn

Underbara Köpenhamn

Förälska dig i Danmarks dejliga huvudstad. Här hittar du tips och inspiration inför Köpenhamnsresan!

Hållbara Köpenhamn

Guide: de bästa badplatserna i Köpenhamn

Det är inte mycket som slår ett härlig dopp under en varm sommardag. Här hittar du Köpenhamns bästa stränder och hamnbad.