VisitDenmark
Alte Kirche von Højerup bei Stevns Klint auf den Dänischen Ostseeinseln

Unika naturupplevelser på Sydsjälland med öar

En kort resa från sydsverige hittar du den unika naturen på Sydsjälland, Møn och Lolland-Falster. Området är perfekt för en aktiv semester till fots eller på cykel. Från Möns branta kalkstensklippor till prunkande slottsträdgårdar – vi guidar dig till de bästa upplevelserna. 

Møns vita klippor. Møns Klint på Sydsjälland.
Møns Klint

Spektakulära Möns Klint

Möns Klint är en upplevelse i särklass. De spektakulära vita klipporna som störtar ner i det turkosblå havet är Danmarks högsta. Vandra på stigarna längs klippkanten eller välj någon av cykelelederna, och njut av utsikten. Klättra sedan ner för Danmarks längsta trappa till den vackra stranden där ni kan gå på jakt efter bärnsten och 70 miljoner år gamla fossiler. Det finns goda möjligheter att utforska området på cykel, från hästryggen eller med kajak. Møns Klint Resort erbjuder förutom övernattning ett brett utbud av aktiviteter.

På GeoCenter Møns Klint kan ni genom spännande aktiviteter och interaktiva utställningar lära er mer om Danmarks geologiska historia samt hur kalkstensklipporna bildades – inklusive dinosaurier och enorma glaciärer.

Tips: Ät lunch på David's i den mysiga lilla byn Stege. 

Stevns Cliff Surfer

Stevns Klint - ett världsarv

Även Stevns Klint bjuder på fantastiska naturupplevelser och finns med på UNESCOs Världsarvslista. Missa inte Højerup Kirke som balanserar på kanten av den 30 meter höga klinten. Kyrkokoret störtade ner i havet 1928 men resten av kyrkan har säkrats och är i dag populär för vigslar. Alldeles i närheten ligger Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Stevnsfort var en viktig länk i NATOs försvar under det kalla kriget, och du kan ta del av dess spännande historia i det atomsäkra fortet. 

Tips: stanna till i den lilla hamnstaden Rødvig på Stevns sydspets och ät en god måltid på Rødvig Kro og Badehotel. Maten görs på lokala råvaror och på sommaren kan man sitta ute på den grönskande innegården

Maribo Lakes Naturepark Anemonen

Till sjöss med Anemonen

Vid den lilla staden Maribo ligger Naturpark Maribosøerne som består av tre sjöar och massvis av små öar. Ta en mysig tur med båten Anemonen och upplev de vackra omgivningarna från vattnet. Anemonen seglar hela sommaren, en non-stop rundtur som tar ca 50 minuter och en tur till Borgø som tar ca 2 timmar. Njut lite extra på turen och beställ en picknick att äta ombord (via Maribo Turistbyrå). Det anordnas också specialturer där du kan åka med ut och se solnedgången över sjöarna eller njuta av god mat, vin och musik.

Tips: Övernatta i natursköna och rofyllda omgivningar på Godstedlund B&B

Nakskov Bay Postbåden

Ö-luffa med postbåten

Finns det något mer somrigt än att ge sig ut på en härlig ö-luff och uppleva den där speciella ö-stämningen. Hoppa på den charmiga lokala postbåten ”Vesta” som under sommarmånaderna pilar mellan de mysiga öarna i Nakskov Bugt. Vesta tar dig till öar som Enehöje, Slotö och Vejlö samt halvöarna Langö och Albuen. Ta en tur över dagen med picknick och bad eller boka boende i förväg (på några av öarna är det förhandsbokad tältplats som gäller).

Næstved Gavø Castle Tulip Festival

Bli förförd av blomstrande slottsträdgårdar

På Sydsjälland är det aldrig långt till nästa överdådiga slottsträdgård eller park. Det utsökta rokoko-slottet Gavnø Slot har en fantastisk slottspark där det bland annat hålls tulpanfestival i april och maj. Gisselfeld Klosters slottspark är en grönskande oas där du inte bör missa det vackra gamla växthuset Paradehuset. Passa även på att ta en fika i den charmiga tesalongen. Corselitze Gods har en stor trädgård fylld med blomsterprakt som passar bra för en avkopplande promenad och kanske en liten picknick i skuggan av ett träd. 

Tips: Kombinera en vacker slottspark med övernattning på Fuglsang Herrgård.

Fenomenet Dark sky vid Möns Klint

Svindlande stjärnhimmel med Dark Sky

På Møn och i Nyord kan du uppleva något som i dag är rätt unikt, fenomenet Dark Sky. Här är ljusföroreningen mindre än på de flesta andra platser vilket gör att du kan se stjärnhimlen extra tydligt, du kan till och med se vintergatan. Boka en övernattning på Møns Klint Resorts Dark Sky Lounge eller på det ekologiska B&B Møn Økologisk om du föredrar mer lantlig idyll, och ägna kvällen åt att kika på stjärnorna.

Faxe Limestone Quarry

Fler tips!

På Falster kan du besöka Danmarks sydligaste punkt, Gedser Odde. Här är spåren av naturens krafter tydliga när Östersjön välter in över land. Du kan även se kvarlämnade spår efter den tyska ockupationen under andra världskriget.

Marielyst strand är en fantastisk 10 km långa badstrand på Falster som är perfekt för både bad och avkoppling i solen. Stranden räknas som en av Danmarks bästa. 

När du klättrar ner till botten av Faxe kalkbrott befinner du dig på en 63 miljoner år gammal tidigare havsbotten där har hajar, krokodiler och maneter en gång simmande bland koraller. I dag finns de kvar som fossiler i kalkstenen som under många år bröts och användes som byggmaterial.

Dodekalitten är ett ”sjungande” konstverket som berättar historien om Lolerna, ett folk som kom söder ifrån och bosatte sig på Lolland. Det är inte helt färdigställt ännu men kommer att bestå av 12 stycken 7-8 meter höga stenpelare med utmejslade ansikten.