nordsjälland

Lottie Knutson tipsar om Nordsjälland

Foto: Lottie Knutson

Följ med till Danmark och ta del av Lottie Knutsons resetips om var du bor och njuter av charmiga Nordsjälland på bästa sätt.

Lottie NS

Foto:Lottie Knutson

Här bor du bäst på Nordsjälland

Lottie Knutson har listat sina personliga favoriter då det gäller mysigt boende längs Den Danska Rivieran.

Lista
Karta
Gilleleje Badehotel
Foto: Jesper Baekgaard

Gilleleje Badhotell

Hotellet började som pensionat 1895 och ligger på Själlands norra spets. Badhotellet tronar på toppen av en 30 meter hög sanddyn, Gilbjerghoved och Gilbjerget, med utsikt över Kattegatt. Här finns rum, lägenheter och små skogsvillor för uthyrning. 

helenekilde
Foto: Lottie Knutson

Helenekilde Badhotell

Detta är ett av Danmarks mest anrika badhotell. Utsikten är en av de bästa i landet med solnedgång över Kattegatt och stränderna långt nedanför. I trädgårdarna väntar adirondack-vilstolar och plädar. Här råder romantisk och nedtonad lyx med balkonger och terrass rakt mot havet. 

nordsjälland
Foto: Lottie Knutson

Høveltegård

Dethär passar den som letar efter ett mer prisvärt alternativ med bibehållet hygge. Här välkomnar Charlotte Thomsen med familj till en avslappat bed&breakfast med stenlagd innergård och vacker parkliknande trädgård. Gården har gamla anor och familjen bor här i tre generationer. 

Foto: Mette Jonson

Liseleje Badhotell

Badhotellet i Liseje har nyligen öppnat en dansk-spansk tapaskrog. Här erbjuds klassiska badehotel-rum med fräsch och pastellig inredning till rimliga priser, i en länga mot trädgården med badrocksavstånd från den fina stranden.

Fredensborg Store Kro
Foto: Fredensborg Store Kro

Fredensborg Store Kro

Granne med slottet i Fredensborg och ett klassiskt och relativt nyrenoverat hotell med många rum och topprestaurang med intilliggande festsalar. Perfekt läge och nära den lilla stadens fina shopping och kaféer. Hit kommer många konferensgäster från huvudstaden.

Ät gott på Nordsjälland

Från nystekt spätta på hamnen till klassiska smörrebröd och gourmetmåltider - ta del av Lotties restaurangtips på Nordsjälland.

Lista
Karta
fredensborg
Foto: Lottie Knutson

Skipperhuset

Krogen Skipperhuset vid Fredensborg är ett fynd och vattenhål för den som älskar smörrebröd och danska delikatesser spetsade med en god öl och kanske snaps. Missa inte intilliggande kungliga och antika båthus med färder över sjön, Esrum Sø. 

knud spisehus
Foto: Lottie Knutson

Knud

Knud - et spisehus ligger i Hundesteds inre småbåtshamn. Här bjuds frokost, alltså lunch, vid vattnet. Kökschef och delägare Jens Heding skapar riktigt hygge med fyndade skandinaviska designstolar, konst och riktigt, riktigt god mat och dryck. Vi äter smörrebröd, musslor och perfekt tillagad flundra. 

Restaurant Sletten
Foto: Jonas Buhr

Restaurant Sletten

Sletten på Gl Strandvej i Humlebæk är en högklassig krog med väl balanserad fine dining och bistromat. Det ligger precis vid småbåtshamnen och stranden med stor uteservering då vädret tillåter. Menyn är varierad. Fisken kommer liksom skaldjuren in med fiskekutter i småbåtshamnen några meter bort. Vinlistan är toppklassad och miljön idyllisk. 

Helenekilde
Foto: Jesper Bækgaard

Helenekilde

Uteserveringen och matsalen på Helenekilde har havsutsikt och kan vara ett alternativ för den som inte lyckas boka rum. Man beställer i baren och sätter sig ute i någon av sofforna under tak eller trädgårdarna. Eller varför inte fira med middag på en födelsedag eller bröllopsdag?

Gilleleje Badehotel seaside hotel
Foto: Tine Uffelmann - VisitNordsjælland

Gilleleje Badhotell

Restaurangen på Gilleleje Badehotel ser ut att vara från 1920. I verkligheten är den ett exempel på den typiska ”badehotel-inredningen”, nyskapad med tidstypiska krokar på väggarna, armaturer, stansade spetsdukar och en antik kassapparat. Missa inte toaletternas toalettpappershållare i retrostil med cigarettställ, även om det förstås råder rökförbud. Mat och dryck är lika bra som inredningen är fin.

Upptäck Nordsjälland

Upptäck hela Nordsjälland! Regionen hyser den kombination hav, stränder, branta klinter och levande fiskebyar som ger Nordsjälland dess särart. Men missa inte att åka inåt landet för kulturminnen, byar, slott, skogar och ljunghedar. Samtidigt är Helsingborg-Helsingör och Köpenhamn en kort tåg-, båt- eller bilresa bort.

Lista
Karta
nordsjälland
Foto: Lottie Knutson

Badhytterna

De färgglada badhytterna har blivit ett signum för Nordsjälland. Alla fotografer blir som tokiga i dem. Allra sötast är de polkagrisrandiga på rad i Rågeleje. Tilsvileje har också en koloni pastellfärgade badhytter som är bedårande att skåda bland kritvita sanddyner, vresros och strandråg.

nordsjälland
Foto: Lottie Knutson

Spodsbjerg Fyr

Nära byn Hundested och Spodsbjerg fyr börjar en fin vandring utmed Nordsjällands klinter som har fri sikt över Kattegatt. Knud Rasmussens korsvirkeshus med halmtak samt gör sig bra mot horisonten.

knus rasmussen
Foto: Lottie Knutson

Knud Rasmussens Hus

Knud Rasmussens hus Hundested är polarfararens före detta sommarbostad, numera museum. Allt ser ut som för 100 år sedan, inklusive inredningen och en uppstoppad isbjörn. Här finns utställningar hans polarexpeditioner. I butiken finns en kiosk med glass och allt från slädhundsnallar till sälskinnsarmband och – jodå, bara i Danmark – arktisk snaps.

hundested
Foto: Lottie Knutson

Kultur i Hundested

Gatan Kajgade i Hundested är ett måste för den som söker lokal konst och hantverk och trevliga promenerar. Här finns till exempel glasblåsaren på Backhaus-Brown, silversmeden Bendix Copenhagen och Hundested Sandskulpturfestival som har delar både inne under tak och ute.

Man stand up paddling at Lynæs in North Zealand
Foto: Cornelius Ledang

Lynæs Surfcenter

Lynæs Surfcenter är ett måste för vattenälskande surfare på Kattegatt l. Här går det att fika och smaka utegrillat. Gamla och unga testar allt från att paddla kite- och vindsurfing samt SUP. Den som gillar avslappad surfstämning sover i inredda glampingtält eller enkla trähyddor vid stranden.

Foto: Oliver Bock - VisitNordsjælland

Nordkystens cykeludlejning

Många som hyr cykel på Nordsjälland gör det i förväg och får cyklarna, ofta e-bikes, levererade direkt till semesterhuset, lägenheten eller hotellet. Nordkystens Cykeludlejning Gilleleje.

fredensborg slott
Foto: Lottie Knutson

Fredensborg

Fredensborg med slott och pittoresk by är ett måste på Nordsjälland. Här bor drottningen och kronprinsen så ofta de kan, vilket märks om flaggan är hissad och vakterna patrullerar runt slottet. Tag en tur mot Esrum Sø och shoppa inne i den lagomstora byn med påtagligt många inredningsbutiker och kaféer. 

louisiana
Foto: Lottie Knutson

Louisiana Museum

Louisiana Museum i Humlebæk är nästan sönderälskat av svenska konstfantaster och formmänniskor. Här finns alltid en rad utställningar som paras med krog, kafé och vackra trädgårdar mot Sundet. Shopen är någonting i hästväg och är nästan omöjlig att motstå.

Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slot og slotshave hyser några av landets finaste konstsamlingar bakom den makalösa fasaden. Dessutom utvecklas ständigt nya exposéer med moderna teman, musik och hög interaktion. Frederiksborg finns på alla långväga turisters måste-se-lista så kom gärna på lite udda tider för att få de bästa bilderna och kunna vandra runt ostört i slottsparkerna, inne i kyrkan och bland slottets utställningar. 

Ännu mer läsvärt om Danmark