Topp 15 i Aarhus

Foto: © Johan Gjøde. Photo: Dennis Borup Jakobsen

Funderar du på en tur till Aarhus? Här hittar du 15 utmärkta anledningar att resa till Danmarks hippa, näst största stad. Aarhus är perfekt för en långhelg och har ett stort kulturutbud, bra shopping och fantastiska matupplevelser. Hyr en cykel och upptäck alla pärlor från sadeln.

Lista
Karta
People sitting at café in Latin Quarter, Aarhus
Foto: Claudia Zaltenbach – Dinner um Acht
01

Kaffe och hygge i Latinerkvarteret

Latinerkvarteret är Aarhus äldsta (och charmigaste) stadsdel. Här kan du strosa längs de mysiga gatorna, ta en kaffe på ett av de många caféerna och shoppa i små butiker med mode, design och delikatesser.

02

Res tillbaka i tiden på Den Gamle By

Gör en resa till forna tiders Danmark på open-air-museet Den Gamle By. Vandra längs vackra kullerstensgator kantade av historiska byggnader och butiker där de levande utställningarna ger dig en känsla av hur det var att leva förr i tiden.

Läs mer
Two people walking in Your rainbow panorama, ARoS Aarhus Art Museum
Foto: Robin Skjoldborg © Olafur Eliasson: Your rainbow panorama
03

Gå runt i regnbågen ARoS Konstmuseum

Your Rainbow Panorama på taket till ARoS Museum har blivit en ikon i Aarhus. Vandra i den vackra regnbågen och ta in utsikten över Aarhus, se förstklassiga konstutställningar och njut av en god lunch i museets café.

Läs mer
04

Hållbar historia på Moesgaard Museum

Lär känna uråldriga Grauballemannen på fantastiska Moesgaard Museum, strax söder om Aarhus city. Ett av världens mest klimatsmarta museer, med hållbarhet i fokus in i minsta detalj. Här kan du även utforska spännande vikingahistoria och äta lunch på museets café.

Läs mer
05

Fritt fall på Tivoli Friheden

I Marselisborg skog strax utanför Aarhus kan man höra hemska skrik. Gömt i skogen ligger nämligen Tivoli Friheden, en populär nöjespark för alla åldrar där du, bland annat, kan testa ett hårresande fritt fall. 

Läs mer
Aarhus Festuge
Foto: VisitAarhus - Aarhus Festuge
06

Kulturfest på Aarhus Festuge

Den årligt återkommande Aarhusfestivalen är ett av de största kulturella evenemangen i norden. På den här populära stadsfestivalen kan du ta del av spännande konst, utställningar och konserter runt hela Aarhus. 

Läs mer
07

Vinka till drottningen på Marselisborg Slott

I Aarhus finns drottningens sommarresidens, vackra Marselisborg Slott. När kungafamiljen inte bor där kan man njuta av en tur genom den vackra rosenträdgården. 

Läs mer
Aarhus Food Festival
Foto: Claes Bech Poulsen
08

Smaka på Danmark på Food Festival

På Food Festival i Aarhus kan du smaka på det bästa inom nordisk och dansk mat, men även testa att själv tillaga den. Res till Aarhus i september för denna unika matupplevelse, inklusive festivalens matlagningskurser.

Läs mer
Aarhus Botanical Gardens
Foto: Jens Thaysen, Århus Stiftstidende
09

Koppla av i den botaniska trädgården

Njut av de rofyllda omgivningarna i Aarhus Botaniska Trädgård som grundades redan 1873. Den botaniska trädgården har ett tropiskt växthus med café och färggranna och spännande plantor från hela världen. 

Läs mer
10

Festival med världsstjärnor på NorthSide

NorthSide-festivalen i Aarhus har vuxit till en av de mest imponerande festivalerna i Skandinavien. Hör de riktigt stora internationella musikartisterna och njut av de charmiga omgivningarna i kulturella Aarhus.

Läs mer
Infinite Bridge, Aarhus
Foto: © Johan Gjøde. Foto: Dennis Borup Jakobsen
11

Den Oändliga Bron

På den cirkelformade Oändliga Bron kan du gå och gå utan att komma till slutet. Bron är en perfekt utflykt vare sig du vill dra på dig badkläderna och hoppa i vattnet eller bara njuta av en avkopplande dag i vackra omgivningar. 

Läs mer
Foto: © Isbjerget (2013) – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Photo: Dennis Borup Jakobsen
12

Fota Isberget

Det var inte länge sedan Isberget stod färdigt men det är redan en Aarhus-ikon. Isberget är ett bostadshus som ligger i Aarhus Ø, en ny levande del av Aarhus där du kan strosa runt och hitta den perfekta vinkeln för att föreviga denna unika byggnad.

Läs mer
Aarhus Møllestien Biking
Foto: VisitAarhus
13

Charmiga Møllestien

Møllestien är en pittoresk kullerstensgränd mitt i Aarhus och tveklöst en av de mest fotograferade platserna. Husen här är huvudsakligen från 1700-talet men själva gatan har funnits sedan vikingatiden. Sväng förbi för att fånga den historiska atmosfären och knäppa sommarens bästa bild.

Läs mer
Aarhus Dokk1
Foto: Dennis Borup Jakobsen
14

Upplev Dokk1

Imponerande Dokk1 som ligger vid Aarhus hamnfront är en kulturell och multimedial samlingspunkt med utställningar och evenemang för alla samt ett bibliotek. För arkitekturen står den kända danska firman Schmidt Hammer og Lassen. Det är lätt att ta sig hit från centrum och det är absolut värt ett besök.

Läs mer
Aarhus City Hall
Foto: Thomas Nørremark
15

Se Arne Jacobsens ikoniska stadshus

Aarhus stadshus är en symbol för ikonisk dansk design. Det ritades och byggdes av den berömde danske arkitekten Arne Jacobsen. Ta en guidad tur och upptäck stadshusets magnifika inre och dess gömda rum.

Läs mer

Mer intressant läsning

Sommar i Latinerkvarteret i Aarhus
Mysig shoppingweekend i Aarhus
Moesgaard Museum, a short drive from the city of Aarhus in Denmark
Guide: kulturpärlor och upplevelser i Aarhus
Mols Bjerge National Park
Mols Bjerge National Park
The Glass workshop at Glass - Museum of Glass Art
The Glass workshop at Glass - Museum of Glass Art