Lyngvig Lighthouse Hvide Sande

De 9 bästa upplevelserna på Västjylland

Foto: Niclas Jessen

Gör som flyttfåglarna och stanna till på den danska västkusten! Förbered dig på fantastiska naturupplevelser, vind i håret och sand mellan tårna på kilometerlånga vita stränder. Här är vår guide till de nio bästa upplevelserna på Västjylland!

Lista
Karta

Vadehavscentret - porten till ett världsarv

Här kan du fördjupa dig i Vadehavetes unika natur och de många olika sorters flyttfåglar som finns här. Ge dig sedan ut i verkligeheten med dina nya kunskaper och utforska Vadehavet och nationalparken (som är med på UNESCOs världsarvslista).

Svart Sol vid Vadehavets nationalpark
Foto: Nationalpark Vadehavet

Fenomenet sort (svart) sol

I Tøndermarsken kan du uppleva ett fascinerande fenomen när tiotusentals starar flyger i fantastiska formationer på himlen och skymmer solen. Fenomenet kallas svart sol och är verkligen värt en resa. Svart sol kan upplevas på våren och hösten.

Gömt i sanden - bunkermuseet Tirpitz

Tirpitz är en bunker gömd i västkustens sanddyner som ritats om till museum av den kände danske arkitekten Bjarke Ingels. Tillbyggnaden är vackert integrerad i den omkringliggande naturen och museet har tre permanenta utställningar.

Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland
Foto: Henne Kirkeby Kro

Michelinkrogen Henne Kirkeby Kro

Henne Kirkeby Kro på Danmarks västkust fortsätter att imponera besökare med förtjusande omgivningar och spännande rätter. Restaurangen med kocken Paul Cunningham i spetsen har två Michelinstjärnor.  

Den fantastiska semesterön Fanø

På Fanøs är stränderna (närmast oändligt) långa och ibland upp till en km breda! Att det dessutom råder utmärkta vindförhållanden för wind- och kitesurf gör inte saken sämre. Lägg till söta gråsälar och byn Sønderho som osar av hygge – och du har en perfekt semester!

Gå på spännande sandskulpturfestival i Søndervig
Foto: Destination Ringkøbing Fjord

Sandskulpturfestivalen i Søndervig

Den här festivalen bjuder på imponerande konstverk gjorda av sand i alla former och storlekar, och är en rolig utflykt för både stora och små. Festivalen är årligt återkommande och håller öppet från slutet av maj till oktober.

Seal in front of Blåvandshuk Lighthouse
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Blåvand strand och fyren

Blåvand är känt för den fina kilometerlånga och barnvänliga stranden med kritvit sand. Det är långgrunt och ofta lugnt och stilla. Det är också här du kan besöka Danmarks västligaste punkt, Blåvandshuk, med den mäktiga fyren som riktmärkte.

Foto: © Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Monumental konst i Esbjerg

I närheten av Esbjerg, vänd ut mot vattnet, står Svend Wiig Hansens jätteskulptur Mennesket ved Havet. Den 9 meter höga skulpturen är ett välbesökt monument och populär Instagram-spot som blivit en lättigenkännlig symbol för staden.

Surfing för alla i Hvide Sande

Surfing, windsurfing, kitesurfing - i Hvide Sande kan du testa allt. Här väntar både Nordsjöns vilda vågor och Ringkøbing Fjords mer skyddade vatten. Området passar både vana surfare och nybörjare och många kommer tillbaka år efter år.