Vidare till innehåll
Paragliding ved Vestkysten

Väder i Danmark

Foto: Mette Johnsen

Danmark är ett relativt litet men vädret kan så klart ändå variera mellan olika delar av landet. Eftersom Danmark saknar höga och branta berg är extrema väderförhållanden ovanliga. Det kan blåsa en hel del på sina håll (vilket gör att det är goda förhållanden för olika surfsporter).

Vad blir det för väder?

Danmark har ett relativt milt väder och ett tempererat klimat och på grund av vindarna är klimatet milt för breddgraden. I Danmark är det aldrig långt till närmaste kust och det gör att skillnaderna i vädret och temperaturen mellan årstiderna är förhållandevis små. Golfströmmen har stark påverkan på vädret och gör att Danmark, precis som Sverige, har fyra årstider i vår, sommar, höst och vinter.

Foto:©Mathias Brandt

Temperaturer i Danmark

Danmark ligger i den tempererade zonen och har en medeltemperatur, sett över hela året, på 7.7˚C. I februari är medeltemperaturen 0.0˚C, och det är oftast den kallaste månaden i Danmark. Augusti är vanligtvis den varmaste månaden med en medeltemperatur på 15.7˚C. Vintrarna är i allmännhet milda och disiga eller blåsiga. Jämfört med Sverige får Danmark väldigt lite snö under vintrarna. Under somrarna ligger dagsmedeltemperaturen på omkring 20˚C. 

Vattentemperatur i Danmark

Danmark är omgivet av vatten och oavsett var du befinner dig i landet är det aldrig längre än 5 mil till närmaste kust. Den bästa tiden att bada i Danmark är precis som i Sverige under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Vattentemperaturerna påminner ocskå om de svenska, oftast ligger den mellan 17˚C och 22˚C. I augusti kan vattnets medeltemperatur nå så högt som 25˚C. 

Wind surfing in Lysnæs, North Zealand

Foto:© Tine Uffelmann - VisitNordsjælland

Vind och nederbörd

Danmarks platta landskap och närheten till kusterna gör att det blåser mer i Danmark än i Sverige. Västliga- och sydvästliga vindar dominerar och det gör att Danmarks västkust också får mer nederbörd än resten av landet. Den regnigaste perioden i Danmark är juli till och med november. Den genomsnittliga mängden nederbörd per år i Danmark är 61 cm. 

Ljus och mörker

Jämfört med Sverige är de danska sommarkvällarna och nätterna något mörkare, framförallt om man jämför med de norra delarna av Sverige. I gengäld är ofta sommarkvällarna och nätterna något varmare i Danmark.

Läs vidare här!

Danmarks äldsta handelsstad, Tönder, på Sydjylland.
Helgdagar i Danmark
Løkken, badehuse på stranden
Danmarks bästa stränder
Campaign NO Fyn Ærøskøbing
Danmarks charmigaste byar
Ærø
Tolv populära danska öar

Share your wonders: