Paar auf dem Weg zum Schwimmen, Nysted Dänemark

Sommarstuga i Danmark

Foto: Robin Skjoldborg

Feriehus är danskarnas version av en sommarstuga. Precis som i Sverige är det i sommarstugan man kopplar av och ”hygger”. Omgivningarna varierar från kust, hav och öppna landskap till vita sandstränder och charmiga badorter. Läs mer om att hyra en stuga i Danmark.

Hyr sommarstuga i Danmark

Det finns ca 40.000 sommarstugor i Danmark, de flesta ägs av privatpersoner men hyrs ut genom agenturer som NOVASOL, Dansommer og DanCenter. Husen är möblerade och utrustade med kök och köksredskap, täcken och kuddar. Det går oftast att boka handdukar och sängkläder i förväg så att man slipper man ta med det. 
 

Løkken Beach, North Jutland

Foto:Mette Johnsen

Stugorna ligger ofta vackert vid stranden, nära en sjö eller en mysig småstad. Oavsett om du reser med din partner, familjen eller en stor grupp vänner så finns det en stuga som passar dina behov. Men var ute i god tid, stugorna bokas ofta tidigt. Om du hyr under lågsäsong går det ofta att få lägre priser.

Var är det bäst att hyra stuga i Danmark?

Om du funderar på var du ska hyra stuga så finns det otaliga vackra platser att välja mellan. Det finns många stugor i Nordjylland, där Skagen, Lønstrup, Løkken og Blokhus hör till de mest populära områdena, så även Nordsjälland och områdena runt Köpenhamn.
 

Kleines Badehaus am Ærøskøbing Strand in  Ærø

Foto:Niclas Jessen

En lite mer exotisk destination är solskensön Bornholm där det finns många stugor att hyra och dessutom fantastiska stränder och små byar med mysig stämning. Oavsett var du väljer att boka din sommarstuga är du aldrig långt från kusten.

Sommarstuga med barn

Att hyra en sommarstuga är perfekt för barnfamiljen eftersom det innebär mycket kvalitetstid tillsammans men även frihet att bara vara. Eftersom stugorna ofta ligger vid kusten kan de som har lust leka på stranden medan andra drar på cykeltur eller kopplar av med en bok. Det finns också tid till sånt som inte hinns med i vardagen, som att äta mysiga middagar tillsammans, spela spel till långt in på natten eller ta ett kvällsdopp.
 

Family playing in summer house near beach, West Jutland

Foto:Niclas Jessen

Hyra stuga under lågsäsongen

Om du har möjlighet att resa utanför högsäsongen finns det större chans att drömhuset är ledigt. Många sommarstugor hyrs ut året runt och det går ofta att få ett mer fördelaktigt pris om man kan resa innan eller efter sommarlovet. Vädret i Danmark är lite mildare än i Sverige vilket innebär att våren kommer tidigare och att den kalla perioden börjar senare. Att resa utanför högsäsongen innebär också att det finns mer plats på stränderna, färre turister i badorterna och mindre kö till attraktioner som sommarland och nöjesparker.

När bör man boka stuga i Danmark?

Du kan hyra en stuga i Danmark året runt, men det är bra att boka i god tid – speciellt om du vill resa under sommarlovet. Husen hyrs ofta ut en vecka i taget, oftast lördag till lördag, men under lågsäsongen kan det finnas möjlighet att boka kortare perioder.

Läs vidare här...

Arne Jacobsens ikoniska suite på Radisson Collection Royal Hotel i Köpenhamn
Övernattning i Danmark
Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
mann og kvinne i bassenget inne i Manon Les Suites Hotel i København sett ovenfra
Hotell i Danmark
Familjesemester på Saltum strand
Camping i Danmark