Camping i Danmark

Foto: Niclas Jessen

En campingsemester är ett utmärkt sätt att upptäcka Danmark. Standarden på danska campingplatser är generellt hög och de ligger ofta i några av landets mest natursköna områden. Dessutom kan du spara pengar på boende och fånga den där obestämbara känslan av frihet när nästa äventyr kallar.

Campingplatser i Danmark

Det finns ca 570 campingplatser i Danmark så det handlar egentligen bara om att ta reda på vart du vill åka. Campingplatserna ligger ofta naturskönt, nära havet och stränder eller skog och ängar. Det finns även många campingplatser i utkanten av städer och byar där du hitta bra shopping, restauranger och aktiviteter.

Couple Camping

Foto:Niclas Jessen

Det alla campingplatser har gemensamt är att standarden generellt är hög med välskötta faciliteter och generösa utrymmen.

Familjevänlig camping

Att åka på campingsemester är ett härligt äventyr för hela familjen och danska campingplatser är ofta väldigt barnvänliga. Det går relativt enkelt att hitta campingplatser med lekplatser, bollplaner, swimmingpool och aktiviteter som fotbollsturneringar och skattjakter. En stor hit kan även vara att slå läger på en av de campingplatser som har djur och hästridning.

Child playing on a campsite in Denmark

Foto:© Niclas Jessen

Campingplatser med olika teman

Det finns många olika tema-campingplatser för dig som har olika specialintressen som vattensport, vandring eller varför inte wellness. Du kan se alla olika teman som finns för de danska campingplatserna, och vilka symboler du ska hålla utkik efter när du söker, här.

Campings in Denemarken | Kosten en tips | VisitDenmark

Foto:© Niclas Jessen

Bo i egen stuga på campingplatsen

Om du föredrar att sova i en riktig säng så finns det på många danska campingplatser även möjlighet att hyra en stuga. Det finns flera kategorier, dem där du själv tar med sängkläder och har tillgång till toaletter och dusch på området och dem med högre standard och eget badrum. Priserna varier och går upp under högsäsongen men ligger mellan 2500 och 6000 DKK för en vecka. 

Praktisk information om camping i Danmark

Här får du svar på några av de mest ställda frågorna om camping i Danmark.

Det vanligaste sättet att övernatta med husbil eller husvagn är på officiella campingplatser, många campingplatser har speciella faciliteter för husbilar. Det finns också rastplatser och offentliga parkeringsplatser där du kan stanna, vila, använda befintlig service och även övernatta så länge du inte slår läger. Vissa rastplatser har faciliteter för att tömma och fylla på vatten. Det finns vissa offentliga parkeringsplatser där det inte är tillåtet att stanna med husbil eller husvagn men i dessa fall är förbudet markerat med skyltar.

I Danmark får man enbart campa på officiella campingplatser, så det är med andra ord inte tillåtet att tälta var man vill. Om man inte har höga krav på komfort och gärna vill bo ute i naturen, finns det omkring 1000 naturlägerplatser där man får övernatta. Varken bil, husvagn, husbil, motorcykel, moped eller motorbåt är tillåtna på naturlägerplatserna. 

Platserna har ofta rinnande vatten och toalett. På omkring 1/3 av platserna finns dessutom vindskydd att övernatta i. Man får enbart bo en natt på varje plats. Du hittar mer information i den Danska Naturstyrelsens guide.

Vissa städer och hamnar runt om i Danmark upprättar särskilda områden under sommarmånaderna. Där kan husbilar och husvagnar stå för att besökare ska kunna njuta av de lokala sevärdheterna på dagen och övernatta på kvällen mot en mindre avgift. Fråga på den lokala turistbyrån om det finns några särskilda områden för husbilar och husvagnar i just det område som du besöker. Det finns även en del bönder runt om i Danmark som erbjuder delar av sin mark till husbilar och husvagnar, ofta till ett förmånligt pris, så kallad bondgårds-camping. 

Mer intressant läsning!

Paar auf dem Weg zum Schwimmen, Nysted Dänemark
Sommarstuga i Danmark
Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder
Couple with bike on Fanø beach
Cykelsemester
Campaign NO Fyn Ærøskøbing
Danmarks charmigaste byar