Vad är hygge?

Foto: Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

Det danska hygget har tagit världen med storm och det har skrivits spaltmeter om det, men vad är egentligen hygge? På svenska kan det översättas till mys eller gemytlighet, men det är mer än så. Här kan du läsa mer om fenomenet hygge; vad det är, var du hittar det och hur du gör.  

Vad är hygge egentligen?

Hygge är lika danskt som fläskstek eller smörrebröd och fenomenet ligger djupt rotat i den danska folksjälen. Grundläggande kan hygge beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid at njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. Men hygge är mer än så; det kan vara det varma skenet från ett tänt ljus, vänner och familj eller god mat och dryck. 

Foto:Rasmus Flindt Pedersen - Copenhagen Media Center

Hygge och världens lyckligaste folk

Många tror att det finns en koppling mellan danskarnas förkärlek för hygge och det faktum att det danska folket ofta lyfts fram som ett av världens lyckligaste folk - och det kan nog ligga något i det. Hygge är också att ta sig tid att ha det bra i vardagen och ta till vara på de små sakerna som sätter guldkant på tillvaron. 

Hygge i vardagen

Hygge är mer än ett mysigt rum med tända ljus, rätt sällskap och god mat. Hygge är en filosofi och en livsstil som hjälper danskarna att uppskatta de små sakerna i livet. Det handlar om att förstå vikten av enkelhet, att ha tid att varva ner och sänka livets ibland allt för höga tempo. Hygge må ha sitt ursprung här men du kan helt klart praktisera det hemma! Skapa tid och utrymme för att bara njuta i vardagen med familj och vänner och du är på god väg mot hygge där hemma.

Copenhagen hygge at bar meet the danes

Foto:Büro Jantzen - Copenhagen Media Center

Foto:Storms Pakhus

Alltid hyggesäsong

Hygge är alltid aktuellt, men vintern och julen är speciella hyggetider. De danska vintrarna är, precis som de svenska, långa och mörka. Danskarnas bästa vapen mot detta är hygge och massvis av stearinljus. Om du har besökt Tivoli eller besökt Danmark i jultid så vet du vad danskarna kan göra med belysning, glögg, filtar och stora halsdukar.

Sommarhygge

Om du har tänkt besöka Danmark under sommaren så behöver du inte misströsta, hygge pågår nämligen året runt. Aktiviteter som en picknick i parken, grillning med vänner, utomhuskonserter, gatufestivaler och cykelturer kan alla vara hygge, särskilt om det görs på danskt vis.

Hyggets ursprung

Ordet hygge härstammar faktiskt från det norska språket, inte det danska. I Norge betyder det ungefär välmående eller välbefinnande. Hygge dök upp i dansk skrift i slutet på 1700-talet och danskarna har sedan dess omfamnat uttrycket. En fördel med ordet hygge är att du kan använda det lite som du känner, danskarna själva använder det frikostigt i vitt skilda sammanhang.

Det här kanske intresserar dig?

Den fantastiska badorten Skagen i Nordjylland, Danmark
Upptäck det magiska Skagen
Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
Child in front of driver-less Copenhagen Metro, Denmark
Ta tåget till Köpenhamn
Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen
8 populära danska matklassiker