Vidare till innehåll
A cyclist rides past a graffiti wall covered with green hearts

11 gröna resetips från Danmark

Foto: VisitCopenhagen / Copenhagen Media Center

Res och lev grönt på danskt vis när du reser till Danmark nästa gång. Här får du tips på hållbara aktiviteter som är både roliga, smarta och budgetvänliga. 

Tagterasse Gro Spiseri København
Foto: Martin Heiberg
01

Grönt är gott

Upptäck Danmarks gröna och hållbara restauranger. Från Gro Spiseri, som odlar sina egna grönsaker på ett tak mitt på Østerbro (som du kan smaka på i en fantastisk restaurang i ett växthus precis intill), till raw food och fika i Aarhus.

02

Panta loss!

Precis som i Sverige kan man panta tomflaskor i Danmark. Så det är bara att festa loss och sedan hjälpa till med att hålla rent och återvinna genom att ta med flaskorna tillbaka till butiken. 

Fountain near Amalienborg Palace with a view of the Opera House
Foto: Morten Jerichau Copenhagen Media Center
03

Släck törsten

Det är viktigt att inte bli uttorkad. Förutom att vara ett världskänt ölland så har Danmark utmärkt kranvatten. Köpenhamns kommun har satt upp fler än 60 dricksvattenfontäner över hela staden, vilket innebär att du kan släcka törsten när du är ute på en sightseeingtur utan att det kostar en krona. Klicka här för att komma till kartan.

Cykelslangen
Foto: Martin Heiberg
04

Ta cykeln!

I Köpenhamn finns det fler cyklar än bilar och för besökare blir det snabbt tydligt att danskarna älskar detta transportmedel. Säkra och väl utbyggda cykelleder, ”supercykelleder” (där cyklisternas behov har prioriterats högst) och cykelbroar knyter ihop staden och tar dig från A till B på ett ögonblick. Släpp loss din inre cykelentusiast och lär känna Danmarks unika cykelkultur.

Too Good to Go
Foto: Too Good To Go
05

Too good to go

Tycker du att mat är dyrt i Danmark? Det behöver det inte vara. Spara pengar, ät gott och undvik matsvinn på danskt vis med appen ”Too Good to Go”. Här kan du beställa mat från caféer, bagerier, hotell och restauranger som annars skulle ha slängts ut - till vrakpris. Tips: beställ en ”magic bag” full av unika godsaker.

The beach on Ærø
Foto: Kim Wyon
06

Grön ö-luff

Flera danska öar jobbar i dag för att bli mer hållbara och 100% självförsörjande på el. Den mest kända är kanske Samsø som nådde det målet redan 2007 med el från sol, vind och biomassa. Även vackra Ærø har slagit in på samma väg. Upptäck de många mysiga danska öarna för en avkopplande och grön semester – till några av dem kan du till och med ta elfärja.

The Green Kayak in Copenhagen
Foto: Green Kayak / Copenhagen Media Center
07

Förena nytta med nöje

I flera danska städer kan du låna en kajak helt gratis – men det finns en hake... du måste samla skräp på turen. Med GreenKayaks koncept kan du ha kul och göra gott samtidigt. Att paddla kajak i en storstad är en fantastisk upplevelse; du glider fram mellan höghus, förbi mäktiga monument och genom mysiga små kanaler. Ta dig runt på ett grönt sätt och njuta av en dag på vattnet!

Take the S-train to explore more of Denmark's capital area
Foto: Niclas Jessen
08

Res grönare

Ta dig runt i Danmark på ett hållbart och enkelt sätt! Köpenhamns snygga förarlösa metro tar dig med till både klassiska sevärdheter och gömda pärlor. DSB (Danmarks SJ) tar dig vidare ut i landet och det finns även smarta appar för bildelning som till exempel Go-more, LetsGo och ShareNow.

09

Gå på trolljakt

Upptäck nya områden bortom turiststråk och de mest klassiska sevärdheterna! Ett hett tips är att gå på jakt efter Thomas Dambos troll. Trollen som är gjorda av återvunna lastpallar är utplacerade runt om i skogs- och naturområden och är ett roligt sätt att testa något nytt och samtidigt få en naturupplevelse.

 

 

Løvtag treehouse hotel Mariager Fjord
Foto: Søren Larsen
10

Äkta toppupplevelser

Ytterligare ett sätt att uppleva naturen är att checka in i ett danskt trädhus i en vacker skog i utkanten av Aarhus. Husen är byggda i höga stabila träd och erbjuder fantastiska vyer över Mariager Fjord. Här kan du koppla av på riktigt och utforska de vackra omgivningarna som även passar perfekt för vandring, cykling, bad och fiske.

CopenHill
Foto: Astrid Maria Rasmussen, Copenhagen Media Centre
11

Hållbar alpinism

På taket till Köpenhamns mest moderna återvinningsanläggning kan du både åka skidor och ta en vandringstur! Det är inte bara det högsta ”berget” i området utan även ett perfekt exempel på hur man kan göra hållbarhet kul och kreativt (även här är det Bjarke Ingels, som du läste om ovan, som varit i farten). Medan du ägnar dig åt alpin sport genererar anläggningen el till Köpenhamns hushåll – hur smart är inte det?

Share your wonders: