Cherry Blossoms Bispebjerg Cemetery, Copenhagen

Påsk i Danmark

Foto: Thomas Rousing

Här hittar du information om påskens traditioner, helgdagar, butikernas öppettider, evenemang och mycket mer. Även om de flesta butiker har stängt under påsken så finns det fortfarande mycket att göra i Danmark under påskhelgen.

Varför påsk? 

Precis som i Sverige är påsken är kristen helg där Jesus korsfästelse, död, begravning och återuppståndelse firas. 

Helgdagar i påsken

Helgdagar under påsken är skärtorsdagen, långfredagen, påskdagen och annandag påsk. 

Butikernas öppettider 

Butiker och varuhus har stängt alla påskens helgdagar. Lördagen under påsk, själva Påskafton, är dock en stor shoppingdag där de flesta butiker och varuhus har öppet.

Saker att se och göra under påsken

Om du har tänkt resa till Danmark under påsken så finns det massor att se och göra. Större attraktioner har oftast öppet, så även till exempel biografer och nöjesparken Tivoli i Köpenhamn.

De allra flesta restauranger, barer, klubbar och liknande har öppet under påsken och generellt är det full fart på nattlivet under de lediga dagarna. Om du vill gå ut och äta kan det vara en bra idé att kontakta restaurangen i förväg så att du är helt säker på att de har öppet. 

A handpainted easter egg

Foto:@bobbylewho

Påskägg och andra traditioner 

I Danmark, precis som i Sverige, är det vanligt att ge påskägg eller en liten påskpresent (oftast choklad) till nära och kära. I Danmark kan man även skicka "gækkebrev", en gammal tradition som går tillbaka till 1600-talet. Att skicka gækkebrev går ut på att man skickar ett anonymt brev till någon med ett litet rim i som går ut på att mottagaren ska gissa vem den hemlige avsändaren är. Om mottagaren gissar rätt får denna ett påskägg, och gissar hen fel så ska man i stället ge bort ett ägg.

Påskblommor

Eftersom påsken äger rum på våren finns det en del blommor som förknippas särskilt med påsken - och våren. De vanligaste "påskblommorna" är påskliljor, snödroppar, krokus och tulpaner.

Gækkebrev is a Danish Easter tradition

Foto:@anneskreahjoerne