Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen

8 populära danska matklassiker

Foto: LABAN Stories

När svenskar besöker Danmark är det ofta de älskade matklassikerna som står högst upp på listan, från smörrebröd och wienerbröd till en kall öl och stekt fläsk – och inte minst den härliga stämningen som hör till på en dansk krog. Här tipsar vi om 8 danska matklassiker du inte bör missa. 

Älskade smörrebröd!

Smörrebrödet tar nog hem förstaplatsen på listan över populära danska maträtter. Smörrebrödet som fanns redan på 1800-talet är hippare än någonsin och kan fås i både traditionella och mer moderna och lekfulla varianter. Ett smörrebröd är kort och gott en skiva rågbröd med olika kombinationer av pålägg och finns i hundratals varianter. 

Smørrebrød, Aamanns

Foto:Columbus Leth / Copenhagen Media Center

Stjerneskud

En riktig dansk klassiker och storfavorit som kanske inte är lika känd för svenskarna. Stjerneskud är ett storslaget smörrebröd med panerad rödspättefilé toppad med räkor, sallad och limfjordskaviar. Avnjut den på äkta danskt vis tillsammans med en kall öl och en snaps till avslutning. 

(Røde) pølser

Pølsevognen är närmast en institution i Danmark och har synts i gatubilden i 100 år. I dag finns det ett hundratal vagnar i Köpenhamn, och numera kan du oftast få tag i både lite modernare ekologiska alternativ och en dansk röd pölse om du är på jakt efter en klassiker.

Hot dog stand (pølsevogn) Jeanettes Pølser in the city center of Copenhagen

Foto:LABAN Stories

Danskarnas favorit: stekt fläsk

När danskarna själva fick rösta fram sin nationalrätt var det stekt fläsk med persiljesås som vann en klar seger. Nationalrätten serveras på många restauranger runt om i landet så det finns gott om tillfällen att se om du håller med danskarna om rättens storhet (på vissa ställen kan du för en extra peng få så mycket fläsk du orkar äta).

Frasiga Wienerbröd

De utsökt frasiga wienerbröden förknippas så starkt med Danmark att de på engelska kallas för ”Danish pastry eller kort och gott ”Danish”. Men som namnet avslöjar så kommer de ursprungligen från Wien och infördes i Danmark av Österrikiska bagare på 1840-talet.

Traditional Danish pastries "Wienerbrød"

Foto:© Maria Nielsen

Lyxiga ostron

En riktig delikatess är danska ostron från Limfjorden och Nordsjön. Testa ostronsafari där du klädd i vadarstövlar ger dig ut på ostronjakt i grunda vatten. Turerna avslutas ofta med ett glas champagne i vattenbrynet med provsmakning av dagens fångst.

Frikadeller

Frikadeller är den danska versionen av köttbullar och är en enormt populär rätt i Danmark. Traditionellt gör man frikadeller av lika delar kalv- och griskött, mjöl, mjölk, ägg, lök och kryddor men i dag serveras även mer fantasifulla versioner av den danska klassikern som även är populär på smörrebröd.

Pair your smørrebrød with craft beer and snaps at Øl & Brød in Copenhagen

Foto:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Dansk öl

Många förknippar Danmark med öl, och det kanske inte är så märkligt när man tänker på att inget annat land i världen producerar så mycket ök i förhållande till sin storlek och antal invånare. Här finns både globala exportvarumärken som Carlsberg och ett stort antal mikrobryggerier.

Fortfarande hungrig?

Østergro ligger på Østerbro och är både en restaurang och en odlingsträdgård (på ett tak!)
Vår guide till restauranger i Köpenhamn
Mouth-watering dessert at the Michelin restaurant Formel B
Michelinrestauranger i Danmark
noma copenhagen
noma - en restaurang i världsklass
Fika i Köpenhamn
Fikaguide: Köpenhamns bästa caféer