VisitDenmark
J-dagen då årets julöl lanseras sparkar igång julen i Danmark!

J-dagen inleder julen i Danmark

Vad är J-dag? Tuborgs lansering av årets julöl har blivit en dansk jultradition - läs mer om vad J-dag är, när och hur den firas och vad den nyare alternativa ØJ-dagen egentligen är. God jul!

OBS! På grund av corona är J-dag inställd 2020.

Vad är J-dag?

Namnet J-dag infördes av Tuborg som den dag då bryggeriet lanserade sin julöl. J-dag infaller den första fredagen i november varje år, klockan 20:59. J-dag har med tiden blivit en dansk jultradition som firas på barer och bodegor runt om i landet

Speciell julöl

Julölet är mörkare och starkare än den traditionella lagerölen och den lanseras under samma dag i hela landet. Att J-Dag blivit så populärt i Danmark är kanske inte så konstigt med tanke på landets traditioner och kultur inom ölbryggning. De senaste årens framväxt av mikrobryggerier är ett tecken på att ölkulturen är fortsatt stark i Danmark.

Läs VisitCopenhagens tips till 10 ölbarer i Köpenhamn.

Jul i Nyhavn

Alternativ J-dag för ölentusiaster

Sedan 2003 finns det även en alternativ J-dag, Ølentusiasternes J-dag eller ØJ-dag, som lanserades av Ølbaren. På ØJ-dag som firas den första torsdagen i november håller en rad barer och mikrobryggerier ett jularrangemang för att lyfta fram ett alternativ för finsmaker, eller som de själva uttrycker det ”kvalitet framför kvantitet”.

Sovmorgon efter J-dag?

Från början firades J-Dag på en onsdag men flyttades senare till en fredag. Anledningen sägs vara att allt för många studenter uteblev från undervisningen dagen därpå efter allt för mycket festande med julöl – eller snebajer som den också kallas. Lika viktigt för danskarna är den numer kultförklarade reklamfilm som sänds i samband med premiären för julölet. Även om det är en animerad film med en mycket enkel handling så symboliserar reklamfilmen julens ankomst för många danskar.

Mer intressant läsning!

5 cocktailbarer i Köpenhamn
Brønnum Bar in central Copenhagen
5 heta nattklubbar i Köpenhamn
Chateau Motel Night club in Copenhagen
Julmarknader i Köpenhamn
Julmarknaden på Tivoli
Julmarknader i Danmark
Sagolik julstämning på Gavnø Slot
Ta dig runt i Köpenhamn
Copenhagen Metro
Vår guide till Köpenhamn som matstad
Østergro ligger på Østerbro och är både en restaurang och en odlingsträdgård (på ett tak!)