J-dagen då årets julöl lanseras sparkar igång julen i Danmark!

J-dagen inleder julen i Danmark

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Vad är J-dag? Tuborgs lansering av årets julöl har blivit en dansk jultradition - läs mer om vad J-dag är, när och hur den firas och vad den nyare alternativa ØJ-dagen egentligen är. God jul!

Vad är J-dag?

Namnet J-dag infördes av Tuborg som den dag då bryggeriet lanserade sin julöl. J-dag infaller den första fredagen i november varje år, klockan 20:59. J-dag har med tiden blivit en dansk jultradition som firas på barer och bodegor runt om i landet

Speciell julöl

Julölet är mörkare och starkare än den traditionella lagerölen och den lanseras under samma dag i hela landet. Att J-Dag blivit så populärt i Danmark är kanske inte så konstigt med tanke på landets traditioner och kultur inom ölbryggning. De senaste årens framväxt av mikrobryggerier är ett tecken på att ölkulturen är fortsatt stark i Danmark.

Läs VisitCopenhagens tips till 10 ölbarer i Köpenhamn.

Jul i Nyhavn

Foto:Kim Wyon

Alternativ J-dag för ölentusiaster

Sedan 2003 finns det även en alternativ J-dag, Ølentusiasternes J-dag eller ØJ-dag, som lanserades av Ølbaren. På ØJ-dag som firas den första torsdagen i november håller en rad barer och mikrobryggerier ett jularrangemang för att lyfta fram ett alternativ för finsmaker, eller som de själva uttrycker det ”kvalitet framför kvantitet”.

Sovmorgon efter J-dag?

Från början firades J-Dag på en onsdag men flyttades senare till en fredag. Anledningen sägs vara att allt för många studenter uteblev från undervisningen dagen därpå efter allt för mycket festande med julöl – eller snebajer som den också kallas. Lika viktigt för danskarna är den numer kultförklarade reklamfilm som sänds i samband med premiären för julölet. Även om det är en animerad film med en mycket enkel handling så symboliserar reklamfilmen julens ankomst för många danskar.

Mer intressant läsning!

Brønnum Bar in Copenhagen
5 cocktailbarer i Köpenhamn
Chateau Motel Night club in Copenhagen
5 heta nattklubbar i Köpenhamn
Julmarknaden på Tivoli
Julmarknader i Köpenhamn
Sagolik julstämning på Gavnø Slot
Julmarknader i Danmark
Metro
Ta dig runt i Köpenhamn
Østergro ligger på Østerbro och är både en restaurang och en odlingsträdgård (på ett tak!)
Vår guide till restauranger i Köpenhamn