Vidare till innehåll
Black sun in Ribe, Denmark

Nationalparker i Danmark

Foto: Lars Krucov Detlef

Danmark har fem vackra nationalparker som omfattar de viktigaste danska naturtyperna som skogar, ängar och öppna kulturlandskap, men även små landsbyar, fjordar och hav. Reglerna för att färdas i en nationalpark är samma som för all annan natur i Danmark.

Lista
Karta
01

Thy Nationalpark - Danmarks största vildmark

På Jyllands vindpinade västkust ligger Danmarks första nationalpark. Området har formats av århundraden av sandflykt där vinden skapar höga sanddyner. Bakom dynerna väntar ett vackert och unikt hedlandskap med klara sjöar, och ännu längre in väntar stora skogsområden som kan vara täta och oframkomliga.

Läs mer
02

Nationalpark Mols Bjerge – Danmarks Serengeti

På Djursland i östra Jylland ligger nationalpark Mols Bjerge som är ett av de mest varierade naturområdena i Danmark, med flera sällsynta djur- och växtarter. Markerade cykel- och vandringsleder löper genom parken och utmed kusten finns flera badvänliga stränder.

Läs mer
Svart Sol vid Vadehavets nationalpark
Foto: Nationalpark Vadehavet
03

Nationalpark Vadehavet – UNESCO världsarv

Nationalpark Vadehavet är med på UNESCOs världsarvslista, och sträcker sig från Blåvandshuk och Ho Bugt i norr till den tyska gränsen i söder. Vadehavet är ett av världens viktigaste tidvattensområden. Här skapar tidvattnets rytm utrymme för ett helt unikt ekosystem, och området är viktigt för många vattenfåglar och yngelplats för sälar. Även öarna Fanø, Rømø und Mandø hör till nationalparken.

Läs mer
04

Nationalpark Skjoldungernes Land

Den här nationalparken på Själland har fått sitt namn efter en sägenomspunnen kungasläkt. Nationalparkens 170 km2 omfattar några av Danmarks vackraste landskap. Du kan bland annat titta förbi Roskilde Fjord med strandängar, öar och ett enastående fågelliv eller ge dig in i de stora lövskogarna på cykel- och vandringsstigar och övernatta på en av lägerplatserna.  

Läs mer
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
05

Nationalpark Kungarnas Nordsjälland

Den här nationalparken norr om Köpenhamn är Danmarks nyaste och näst största, här finns även Danmarks näst största sjö, Esrum sjö. Du kan även passa på att bocka av två upplevelser som är med på UNESCOs lista över världsarv, nämligen Kronborg Slott i Helsingör och Parforce-jaktmarken som sträcker sig över skogsområdena Dyrehaven och Gribskov.

Läs mer

Share your wonders: