Tisvildeleje beach huts

Strandliv och mysiga badorter på Nordsjälland

Foto: Girl In Vanderland

Upptäck Nordsjällands mysigast städer och byar! Ge dig ut på roadtrip och upptäck dina favoriter bland de charmiga badorterna längs den vackra kusten. Här kan du koppla av och njuta av lata dagar på stranden, matupplevelser i särklass, mysiga hotell, vacker natur och härlig stämning. 

Tisvildeleje - avslappnad badortsidyll

Den historiska badorten Tisvildeleje ligger i natursköna omgivningar på Nordsjällands nordvästra kust. Här möts du av ett kristallblått hav, vita sandstränder och rofyllda skogar. Det är inte så underligt att Köpenhamnarna länge har vallfärdat hit för att få en paus från storstadslivet – här kan man verkligen varva ner. Gå promenader i vackra Tisvilde Hegn eller njut av sol och vågskvalp på den kilometerlånga Tisvildeleje Strand där det alltid finns plats. Men Tisvilde är också en by som sjuder av liv och aktivitet, speciellt under sommarmånaderna. Du kan bland annat shoppa unikt konsthantverk och fynda antikviteter på loppmarknaden eller bara sitta på en uteservering och njuta av stämningen.

Du kan även njuta av lyx och lata dagar och på Tisvildes klassiska badhotell. På det luxuösa Helenekilde Badehotel kan du skämma bort dig själv med spa och yoga på stranden och på det romantiska Tisvildeleje Strandhotel från 1895 kan du koppla av och njuta av god mat. God mat finns det gott om i Tisvilde. På charmiga Tisvilde Kro serveras fantastiska rätter gjorda på säsongens lokala råvaror. Och nere i hamnen ligger Restaurant Kongernes Tisvildeleje där du kan äta en utsökt måltid med panoramautsikt över havet. Även idylliska Rabarbergaarden är värd ett besök.  

Gilleleje – gammalt fiskeläge med unik charm

Vid Själlands nordligaste punkt ligger Gilleleje. Det gamla fiskeläget har bevarat en gammaldags charm även om det i dag är en levande kulturby. Den mysiga hamnen är hjärtat i Gilleleje, här kan du verkligen uppleva det tillbakalutade lugn som badorterna här är så kända för. Gå en tur längs piren och titta på de små fiskebåtarna, njut en härlig måltid tillagad på dagens fångst och insup den maritima stämningen.

På den fina sandstranden Gilleleje Strand kan du lapa sol och bada. Det är här det kända Gilleleje Badehotel från 1895 ligger. Checka in i äkta dansk idyll och skämma bort dig själv med spabehandlingar, god mat och en drink medan du ser solen gå ner över havet. Mer romantiskt blir det inte. Missa inte heller Kulturhavnen i Gilleleje som har ett brett utbud av kulturevenemang, restauranger, butiker och mysiga caféer.

Hornbæk – mångsidig natur och härlig stämning

Även Hornbæk är ett gammalt fiskeläge som förvandlats till en idyll för sommargäster, strandlejon och naturälskare. Den varierade naturen med hav, stränder och skog inbjuder till långa promenader och små utflykter. Hornbæk Plantage är ett fantastiskt skogsområde som är perfekt för dig som vill ha en vacker och mångsidig naturupplevelse. Skogen glider sakta över i strand när du vandrar längs de små stigarna med fantastisk utsikt över havet.

Det finns goda möjligheter att fynda i de många små butikerna som har allt från mode av designern Ilse Jacobsen (som kommer härifrån) till konsthantverk och heminredning. Hornbæk har också flera små gallerier och kreativa verkstäder som Galleri Hornbæk. Det går även utmärkt att bara luta sig tillbaka och njuta av både mat och stämning på någon av restaurangerna, som Restaurant Kurbadet som serverar utsökta rätter inspirerade av havet och lagade på säsongens råvaror.

Rågeleje - Ikoniska badhytter i klassisk idyll

Rågeleje är ytterligare en ikonisk badort att ha med på listan över platser att besöka på Nordsjälland. Här kan du se solen gå ner från den mysiga strandpromenaden, beundra de ikoniska badhytterna som är Rågelejes speciella kännetecken och simma i Kattegatts blå vatten. På Rågeleje Strand kan du njuta av lata dagar med sol och en glass från den lokala glasskiosken och färsk rödspätta på Restaurant Søstjernen.

Stranden är som gjord för kite- och windsurfing men om du hellre håller dig på torra land så är naturen perfekt för utflykter till fots eller på cykel. Följ de små stigarna över ljungklädda hedar med fantastisk utsikt över havet och kusten. Strax söder om Rågeleje kan du även gå på en historisk vandring och uppleva 10 mäktiga gravhögar från bronsåldern.

Liseleje - klassisk badsemester 

I mysiga Liseleje kan du uppleva en riktigt klassisk badsemester. Här skiner solen mer än på andra ställen i Danmark och de böljande sanddynerna och det klarblå vattnet är en fröjd för både själ och öga. Här råder ett härligt lugn som gör gott, något som Köpenhamnare rest hit för i generationer. Liseleje ligger vackert ut mot Kattegatt och Liseleje Strand är en av Danmarks bästa stränder.  

Efter några timmar på stranden kan du gå en lång promenad på Melby Overdrev, Själlands största hedlandskap med unik natur. Byns centrum sjuder av liv, speciellt om sommaren, och det är ett populärt tidsfördriv att gå på skattjakt i vintagebutiker och på loppmarkander. Avsluta med att se solen sakta sjunka ner vid horisonten från något av de mysiga caféerna och restaurangerna.

Hundested - mysig fiskehamn med egen charm

Vid inloppet till Isefjord och Roskildefjord ligger den mysiga lilla hamnstaden Hundested. Här blandas klassisk maritim stämning med modern konst och kultur. Hamnen är fortfarande en aktiv fiskehamn där fiskebåtarna puttrar in och ut men samtidigt finns en modern och kreativ stämning som gett upphov till ett lokalt ölbryggeri och diverse kreativa verkstäder för bland annat glaskonst och smyckesdesign.

Det är även här som Hundested Sandskulpturfestival går av stapeln varje år. Fram till den 18 oktober kan du beskåda sandskulptörernas imponerande, men förgängliga, verk (flera av dem gjorda av världsmästare!).

Strax utanför Hundested kan du besöka polarforskaren Knud Rasmussens Hus i ett vackert naturområde där du även kan få en fantastisk utsikt från den fina vita fyren Spodsberjg Fyr.

Helsingør - Hamlet, historia och hygge

Den gamla hamnstadenHelsingør bjuder på en spännande blandning av historiska miljöer och modernt stadsliv. Här kan du utforska charmiga gamla kullerstensgränder med välbevarade historiska byggnader och besöka mysiga butiker, caféer och restauranger. Under senare år har Helsingörs gamla varvsområde blivit en kulturell knutpunkt. Här ligger Kulturværftet, ett levande kulturhus med konserter, festivaler, bibliotek och varvsmuseum.

Missa inte heller imponerande Kronborg – slottet där Shakespeares Hamlet utspelar sig och den arkitektoniska pärlan M/S Museet for Søfart som rymmer spännande utställningar om Danmark som historisk sjöfartsnation.

Mer praktisk och inspirerande läsning!

Få svar på viktiga frågor. Som hur du enklast tar dig till Nordsjälland, var du hittar det mysigaste hotellet och var den godaste maten finns. 

Res med ForSea till Nordsjälland

Ta båten till Danmark. Vi seglar var 20:e minut mellan Helsingborg-Helsingör. Du hittar de billigaste priserna online.

Sov gott på Nordsjälland

Vare sig du lägger ner massor av tid på att hitta det perfekta hotellet eller lägger mest vikt på att det ligger bra till, vill campa eller lyxa till det på badhotell - så hittar du de bästa alternativen här.

Smakupplevelser på Nordsjälland

Upptäck allt Nordsjälland har att erbjuda i smakväg. Från små krogar i idylliska hamnmiljöer och klassiska danska värdshus till ren lyx och charmiga gårdsbutiker där du kan köpa med dig lokala råvaror.

Förälska dig i Nordsjälland

På Nordsjälland väntar fantastiska kulturupplevlelser och slående vacker natur.

Evenemang på Nordsjälland

Vad? När? Hur? Se alla evenemang på Nordsjälland här. Från sandskulpturfestivalen i Hundested till visning av drottningens trädgård på Fredensborg Slott.

Koppla av på ett lyxigt spa

Checka in på ett härligt spahotell och släpp taget om vardagen. På Nordsjälland finns flera bad- och spahotell med lyxiga behandlingar och avkopplande miljöer.