Noma_test_1

noma - en restaurang i världsklass

Photo: Jason Loucas

Du har förmodligen hört talas om noma - världens bästa restaurang 2010, 2011, 2012 och 2014. noma, med stjärnkocken René Redzepi i spetsen, håller numera till på Refshaleøen i Köpenhamn och för den som bokar ett bord i god tid väntar en enastående kulinarisk upplevelse. 

noma är tillbaka!

I februari 2017 stängde René Redzepi det gamla noma och gav därmed upp sina två Michelinstjärnor och restaurangens plats på alla inflytelserika rankinglistor. Tillsammans med sitt team gav han sig ut efter jakt på ny insiration. Nu kan du besöka det återfödda noma 2.0 på Refshalevej 96.

Världens bästa restaurang fyra gånger

noma utsågs till världens bästa restaurang fyra gånger mellan 2010 och 2014 (och fick en tredjeplats 2015). noma hade dessutom två stjärnor i Michelinguiden när den tidigare restaurangen stängde. Men för kocken René Redzepi var det viktigt att bryta med allt för att hitta ny inspiration, nya rutiner och skapa förändring.

Fortfarande nordiskt på menyn

Menyn på noma består fortfarande av nordiska specialiteter som kommer att ändras med säsongerna från fisk-och skaldjur, till vegetariskt och vidare till vilt. Den nya restaurangen består av sju rum med glastak som sprider ett behagligt naturligt ljus och gör att det känns som att man befinner sig utomhus.

På området finns även ett växthus och en liten trädgård, men man kommer fortfarande att köpa det mesta av ingredienserna från lokala leverantörer. Matsalen rymmer 40 personer plus ytterligare 8 till16 gäster i den privata matsalen.

Om du vill prova det nya nordiska köket fullt ut är noma verkligen rätt plats, men se till att vara ute i god tid – det är fullbokat månader i förväg. Du kan läsa mer om bokningar här.

René Redzepi- effekten

2012 hamnade René Redzepi  på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika personer. Inte bara för att ha placerat Danmark på den gastronomiska världskartan utan även för att hans passionerade förhållande till innovation och nytänkande inom gastronomi har inspirerat en helt ny generation av kockar.