Semester med barn på Nordjylland

Foto: © Niclas Jessen

Här är våra bästa tips för en härlig familjesemester på Nordjylland. Vi guidar er till de fyra bäst attraktionerna som dessutom ligger nära barnvänliga stränder, unika naturupplevelser och mysiga byar. Det är enkelt att ta sig hit med Stena Line och alltid nära till nästa upplevelse.

Fartfyllt på Fårup Sommerland

Fårup Sommerland är en av Danmarks största turistattraktioner med fler än 60 attraktioner för både små och stora barn, och när entrén väl är betald ingår alla nöjen. För de lite större (och modigare) finns flera svindlande åkattraktioner att välja mellan. Orkanen är den enda i norden som går både över och under vatten och i Lynet (Blixten) far man iväg som skjuten ur en kanon och kommer upp i 80 km/h på två sekunder. Här finns även Danmarks största uppvärmda Aquapark med en vattentemperatur på härliga 27 grader.

Foto:VisitNordjylland - Faarup Sommerland

Stora nyheter för de små 2019

Motorbøllen (från 90 cm) kan barnen ge sig ut på en tur i motorcykel med sidovagn som de själva kan styra, och i den flygande karusellen Nødesvinget gungar ni fram och tillbaka i er egen lilla nötgunga bland trädtopparna. Testa även roddbåtarna, hästridning eller utforska de små barnens nöjespark. 

Inte en tråkig sekund på temahotellet

Om ni vill ha flera dagar på Fårup Sommerland kan ni boka boende på Hotel Fårup som ligger i hjärtat av nöjesparken. Det är en hotellupplevelse utöver det vanliga med mysiga rum som är inredda som trädkojor. Dessutom finns det både inomhus- och utomhuslekplats, bollbana och aktivitetsområden.

All världens djur på Aalborg Zoo

Spännande dinosaurieutställning

Urtidens härskare är tillbaka – vågar du möta dem? På den spännande dinosaurieutställningen EXTINCTION på Aalborg Zoo där du får lära dig mer om de förhistoriska djuren och deras värld. Hitta din inre upptäcktsresande när du plötsligt står ansikte mot ansikte med de stora vrålande dinosaurierna i verklig storlek.

Rubjerg Knude på Nordjylland, Danmark

Foto:Jacob Hansen

Vilda djur på nära håll

På Aalborg Zoo kan du uppleva de vilda djuren på nära håll i naturtrogna omgivningar. Besök den nya känguruanläggningen där du kan träffa djuren utan något staket emellan. Hälsa även på de många söta djurungarna, till exempel fyra lekglada lejonungar som bara måste upplevas.

Viktigt arbete för att bevara hotade djurarter

Men djurungarna är inte bara söta, de är en viktig del i det europeiska avelssamarbetet för att bevara hotade djurarter, som Aalborg Zoo är en del av. Målet är att säkra friska och livskraftiga bestånd av arterna för framtiden.

Familjehygge vid havet på Skallerup Seaside Resort

Skallerup Seaside Resort erbjuder en unik kombination av äventyr och avkoppling. Hitta lugnet i en av de mysiga sommarstugorna vid havet där ni kan njuta av familjetid och skruva upp hygget på max. I vattenlandet, leklandet och sporthallen är det däremot full fart med aktiviteter för både barn och vuxna. 

Vilda vattenlekar och avkoppling

Skallerup Seaside Resort har ett fantastiskt inomhus vattenland med vattenkanoner, grottor och rutschbanor. Här är det alltid varmt och aldrig tråkigt. För de vuxna finns en stor wellnessavdelning i romersk stil med tempererade bad, varmvattenbassäng med havsutsikt och olika behandlingar.

Mathilde from Restaurant Blink gathering seaweed by the beach in Skagen, North Jutland

Foto:Jacob Hansen

Träning för alla

Skallerup har tagit fasta på trenden med aktiv semester och utomhusaktiviteter för både barn och vuxna. Här finns ett fullt utrustat träningscenter på 400 kvadratmeter och gruppaktiviteter som crossfit, pilates och yoga. Det finns också möjlighet att surfa och köra mountainbike på fantastiska leder. 

En värld av matupplevelser

Det nya restaurangområdet har både familjerestaurang, café och Galleriet för vuxna gäster. Här serveras frukostbuffé varje morgon och det finns en matbutik och en delikatessbutik med färdiga rätter från köket som bara ska värmas hemma i sommarstugan.

Kreativa verkstäder och bondgård

I anslutning till leklandet finns kreativa verkstäder där ni bland annat kan göra karameller, måla, skapa smycken eller glaskonst. Team Aktiv visar film och håller olika arrangemang som rullskridsko-disco och fotbollsturnering. På bondgården kan barnen vara med och mata och mjölka djuren eller samla ägg hos hönsen.

Ett hav av upplevelser på Nordsøen Oceanarium

Havet kan vara både mystiskt och spännande. Hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kan ni komma nära inpå allt som lever under ytan. Det gigantiska oceanariet är med sina 4,5 miljoner lite havsvatten och mer än 6.500 stimfiskar Nordeuropas största akvarium. Här bor klumpfisk, 7 olikar hajarter och massor av andra spännande havsdjur. Möt dykaren som matar djuren och har en kamera med sig så att man kan följa hans färd.

Nordsjöns jägare

Följ med på spännande äventyr i utställningen Nordsjöns jägare där du får möjlighet att lära känna livet under ytan, från små plankton till de största rovdjuren, och deras plats i näringskedjan. Du kan bland annat prova på att vara en liten makrill på jakt efter föda, men akta så att du inte själv blir uppäten! Utställningen har hela tre nya akvarier och Skandinaviens största interaktiva skärm där ni kan följa med på en fascinerande undervattensresa.

Massor av utomhusupplevelser

Många tror att akvariet är en inomhusattraktion, men med över 5000 m2 utomhusaktiviteter, så kan man komma på besök oavsett väderlek. Se matningen av de lekfulla sälarna och följ deras vardag i den 12 meter långa undervattenstunneln. Det finns en lekplats för de minsta och ett lekområde med linbana, fyrtorn och en kaskelottvalslekplats i naturlig storlek. Man kan även leta efter bärnsten, prova en vindsimulator, eller fånga riktiga krabbor!

Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Höstsemester vid havet på Nordjylland
Njut av färsk fisk och skaldjur på Nordjylland
Nordjylland för livsnjutare
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile
Den Tilsandede Kirke - The sand buried church
Den Tilsandede Kirke - The sand buried church
Grenen in Skagen
Grenen in Skagen
Rubjerg Knude
Rubjerg Knude