Familje på Postbåden i Nakskov Fjord

Ö-luffa på Sydsjälland

Foto: © Niclas Jessen

Söder om Själland ligger de lite större öarna Lolland, Falster och Mön. Dessa är sammanlänkade med broar. Men här finns också små idylliska öar som endast nås med färjor eller postbåten. Ett eldorado för par och familjer som vill ö-hoppa på semestern!

Children playing at beach of Møns Klint, Denmark

Foto:Niclas Jessen

Ett danskt ö-paradis

Det finns många möjligheter att njuta av vacker natur, stillhet och ro på en dansk ö. Med mer än 400 namngivna danska öar finns det mycket att välja mellan. Många ö-samhällen har sin egen unika identitet och säregna atmosfär. På öarna hittar du romantiska Bed & Breakfast, ibland även campingplatser, sommarhus, kroer och hotell och det finns alltid familjeaktiviteter och inspirerande upplevelser inom räckhåll.

Nakskov FJord, Family on Postbåden

Foto:Niclas Jessen

Med postbåten i Nakskov Bugt

I Nakskov bugt på västra Lolland är det den lokala postbåten ”Vesta” som gäller. Under sommarmånaderna pilar den mellan öarna enligt fast tidtabell. Nakskov Fjord är en grund vik med flera låga öar och långsmala halvöar, som Enehöje, Slotö, Vejlö, samt halvöarna Langö och Albuen. Perfekta för en utflykt med picnic och bad i det varma vattnet en vacker sommardag. En vistelse och ö-hopp här kan med fördel kombineras med en vacker cykeltur utmed bukten på cykelled 38 som går från den lilla staden Nakskov till Albuen. 

De danska Söderhavsöarna

Det finns en liten ögrupp i Smålandsfarvattnet norr om ön Lolland som av lokalbefolkningen kallas ”Söderhavsöarna”. Anledningen ska vara öarnas skyddade läge med lite vind och varmt badvatten. Flera av öarna har stora fruktodlingar, särskilt den största som heter FejöAskö, som är förbunden med Lilleö via en smal och 700 m lång fördämning, har endast 44 bofasta och har ett litet idylliskt B&B med havsutsikt och endast två rum. Ingen punkt på ön ligger mer än 4 meter över havsnivån. 

Jazz och hygge

Femö är mest känd för sin traditionella årliga jazzfestival. Till Fejö och Femö tar man sig enklast med färja från Kragenaes på Lollands nordkust. Och till Askö kommer man med en liten färja som avgår från badorten Bandholm strax norr om staden Maribo. Öarna inbjuder till såväl stillsamt ”hygge” och avkoppling som en aktiv vistelse med massor av frisk luft för den som vill vandra eller se sig om med cykel. Flera av öarna har också härliga badstränder och magisk utsikt över hav och horisont.

Spektakulära Mön

Mön är nog Danmarks mest märkvärdiga plats med sina dramatiska vita höga kalkstensklippor som stupar brant ner i havet vid Möns Klint! Stora och små förförs av denna magiska plats med sin vackra bokskog ovan de branta klipporna och stränderna nedanför som man når via långa och branta trätrappor. Havet är grönskimrande och på stränderna kan man leta fossiler och flintastenar. Här finns det interaktiva upplevelsecentret Geocenter Möns Klint som på ett roligt och spännande sätt berättar om Danmarks födelse och hur denna märkvärdiga plats kom till. Det är en upplevelse som passar både barn och vuxna.

Danmarks bästa strand på Falster

Ön Falster har Danmarks finaste sandstrand – Marielyst, och på sin sydliga spets ett underbart B & B som heter Mejerigaarden Bed & Breakfast. Här finns även fina Fuglsang Kunstmuseum där man kan bo på den intilliggande herrgården. Här finns det också mycket roligt för barnen; ett krokodil-zoo , Guldborgsund Zoo och Middelaldercentret, ett levande medelåldersmuseum med dagliga riddartuerneringar och en spännande liten handellstad med upplevelser för hela familjen. 

Äventyr runt Lolland

På Lolland väntar flera äventyr för stora och små. Varför inte övernatta och äta på fantastiskt charmiga Bandholm Badehotell och ha en perfekt utgångspunkt för ö-hoppning till Askö och Lilleö samt ett besök på intilliggande Knuthenborg Safaripark – en stor och vacker safaripark med mängder av exotiska djur. I närheten ligger också en stor gård med besöksverksamhet – Knuthenlund. Här finns kor, grisar, får, butik och café och lekplats. På södra sidan av Lolland – intill en jättelång och fin sandstrand – ligger det omåttligt populära feriecentret Lalandia med boende, restauranger, lek- och badland, butiker och mängder av aktiviteter för både stora och små.