VisitDenmark
The Museum of National History at Frederiksborg Castle

Förälska dig i Nordsjälland

Strax bortom Köpenhamn breder Nordsjälland ut sig. Här väntar fantastiska kulturupplevelser och slående vacker natur. Oavsett om du drömmer om historiska slott, konst i världsklass eller cykelturer längs kusten och genom mysiga byar kommer du garanterat att bli förälskad i Nordsjälland.

Louisiana Museum of Modern Art
Louisiana Museum of Modern Art

Konst i världsklass på Louisiana

Endast en kort tågresa från Köpenhamn (ca 45 min) ligger Louisiana Museum of Modern Art i natursköna omgivningar vid kusten i Humlebæk. Det världskända museet har en imponerande samling på runt 4000 verk som täcker i stort sett alla genrer från 1945 och fram till idag. Här kan du uppleva konst av danska och internationella konstnärer i både permanenta och tillfälliga utställningar.

Den vackra modernistiska bygganden är en upplevelse i sig och det samma gäller parken med en fantastisk utsikt över Öresund och en imponerande skulptursamling. Både caféet och museibutiken med noga utvalda designföremål är värda ett besök.

Rudolph Tegners Museum & Stauepark måste upplevas!
Rudolph Tegners Museum & Statuepark

Unik kombination av natur och konst

Nordsjällands vackra natur smälter samman med konsten i Rudolph Tegners Museum & Statuepark som ligger utanför Dronningmølle. I skulpturparken kan du uppleva 14 mäktiga bronsstatyer av den danska konstnären Rudolph Tegner som tronar på den ljungklädda heden, och det är en kombination av natur och konst som verkligen gör intryck.

Från parken kan du fortsätta in i det unika museet som ritats av konstnären själv. Den åttkantiga byggnaden som för tankarna till en katedral hyser 355 av hans fantastiska verk i gips, marmor och brons. Avsluta med en härlig dansk fika på det mysiga caféet som håller öppet hela sommarsäsongen.

Besök vackra Munkeruphus på Nordsjälland
Munkeruphus
Kombinera konst och natur på Munkerupshus på Nordsjälland

Idyllisk konst och natur längs Öresundskusten

Mellan de charmiga nordsjälländska badorterna Gilleleje och Dronningmølle ligger Munkeruphus. Det är ett levande kulturhus där du kan uppleva samtidskonst, konsthantverk, design och arkitektur. Byggnaden ligger i en vacker park som sträcker sig ner mot stranden med utsikt över Öresund. Från 1958 till 1982 bodde och arbetade den allsidige konstnären Gunnar Aagaard Andersen här, och ett rum är dedikerat till hans spännande verk. Här finns även ett konst- och naturlabb för barn - inklusive ett fantastiskt observatorium!

Gå på konstrunda på Nivaagaards Maleriesamling

Vid Öresundskusten ligger även Nivaagaard Malerisamling. Detta charmiga lilla konstmuseum är en riktig pärla där du kan utforska 500 år av europeisk konsthistoria med mästerverk från italiensk renässans, nederländsk barock och dansk guldålder. Det mysiga caféet serverar allt från kaffe och smörrebröd till läckra middagar. Missa inte den romantiska parken där du kan strosa på små slingrande stigar med blomstrande rododendronbuskar och fyllig grönska.  

Missa inte mäktiga Kronborg Slott i Helsingör
Kronborg Slott
Utforska gränder och mysiga gårdar i den gamla delen av Helsingör
Helsingör

Hälsa på Hamlet på Kronborg Slott

Vid kusten i Helsingör tronar majestätiska Kronborg Slott. Här kan du känna historiens vingslag på mer än ett sätt. Kronborg slott har spelat en viktig roll i Danmarkshistorien och det var här som Shakespeare lät det kända dramat Hamlet utspela sig. På slottet som är med på UNESCOs världsarvslista kan du uppleva Frederik IIs imponerande balsal, beundra praktfulla gobelänger och hälsa på självaste Holger Danske, stenstatyn som sitter och vaktar Danmark nere i gångarna under slottet, och sägs vakna till liv när riket är hotat.   

Maritim historia för stora och små på M/S Museet for Søfart Helsingør

Spännande maritim historia i Helsingör

I Helsingör ligger även det imponerande M/S Museet for Søfart som är väl värt ett besök. Det underjordiska danska sjöfartsmuseet som ritats av den världskände danske arkitekten Bjarke Ingels öppnade 2013 och har vunnit flera internationella arkitekturpriser. Här kan du uppleva spännande interaktiva utställningar och få en fascinerande inblick i Danmarks historia som sjöfartsnation.

I museets café serveras danska smörrebröd och hemlagade rätter som kan avnjutas tillsammans med Danmarks bästa underjordiska utsikt.

Fredensborg Slott på Nordsjälland
Fredensborg Slott

Kungarnas Nordsjälland

Ända sedan medeltiden har danska kungar sökt sig till Nordsjällands natur med stora skogar och vackra kuster och det har gett upphov till en hel del slott i området. Det ståtliga barockslottet Fredensborg, även känt som Danmarks Versailles, har en imponerande slottsträdgård och stora likheter med det franska landmärket.

Det är här drottningen oftast håller till och därför är stora områden stängda för allmänheten, men under juli och augusti finns guidade turer på egendomen. Slottet ligger i den mysiga orten Fredensborg och det natursköna området vid Esrum Sø, där du kan övernatta på Fredensborg Store Kro som är både romantisk och rofylld.

Frederiksborg Castle North Zealand

Majestätiska Frederiksborg Slott breder ut sig över tre små öar i Hillerød och bjuder på kungliga upplevelser både innanför och utanför murarna. Slottet uppfördes i början av 1600-talet av kung Christian IV och är Nordens största renässansslott. Slottet omgärdas av en imponerande slottsträdgård och trädgårdsentusiaster kan se fram emot en fantastisk barockträdgård och en fin romantisk trädgård i engelsk stil.

Här huserar även Det Nationalhistoriske Museum som har en imponerande samling av porträtt, historiska målningar och möbler som tar dig med på en resa genom 500 år av Danmarkshistoria. Även slottskyrkan med originaldetaljer från Christian IVs tid och andra historiska skatter är väl värd ett besök.

Kvinde går stop på vandrestien Tisvildevejen i Nordsjælland
Vandra i Kirkegaards fotspår på Nordsjälland

Vandra i en filosofs fotspår

Med sina stora skogar och nästan 100 km långa kustlinje är Nordsjälland ett paradis för dig som älskar att vara i naturen. Det finns många fina vandringsleder att följa, och nu även en där du kan vandra i den kände filosofen Søren Kierkegaards fotspår. Kirkegaard fick många av sina stora tankar på turer längs kusten ved Gilleleje och nu kan du haka på längs den interaktiva vandringsleden Kierkegaard by Nature. Njut av naturen och kombinera vandringen med filosoferande kring livets stora frågor. Längs vägen finns frågor och citat av Kirkegaard som bjuder in till eftertanke och intressanta samtal.

Utforska Hornbaek och den danska rivieran på Nordsjälland från cykelsadeln
Hornbaek

Upplev Nordsjälland från cykelsadeln

Eller varför inte hyra cyklar och utforska de många skyltade och trygga cykellederna på Nordsjälland? Lederna tar dig genom kungliga skogar och jaktmarker, idyllisk kustnatur med fina stränder (där du kan ta ett uppfriskande dopp), förbi de historiska slotten och vidare till storslagen arkitektur och konst. Längs vägen finns även många små samhällen med mysiga caféer och restauranger för en fika eller en lunch. Eller så kan du stanna till vid en liten gårdsbutik och köpa ekologiskt och närodlat till en improviserad picknick i naturen. Läs mer om de många fina cykellederna på Nordsjälland här.

Stanna till vid polarforskaren Knud Rasmussens Hus på Nordsjälland
Knud Rasmussens Hus
Njut av den fina utsikten från Spodsbjerg Fyr på Nordsjälland
Spodsbjerg Fyr

I naturområdet Skansen utanför det mysiga lilla kustsamhället Hundested finns flera spännande sevärdheter. Börja med att besöka det lilla vita huset med stråtak som har ett fantastiskt läge med utsikt över ett gnistrande blått Kattegatt. Det är inte bara arkitekturen och läget som gör huset intressant, här bodde nämligen den kände danske polarforskaren Knud Rasmussen när han inte var ute på någon av sina många expeditioner till Grönland. Huset är i dag ett spännande museum över polarforskarens liv.

I området ligger även ståtliga Spodsbjerg Fyr i ett skyddat naturområde med branta klippor och ljungklädda hedar. Utsikten från fyrens topp är fantastisk och när vädret är klart kan man se hela vägen till Hesselø, som ligger hela 26 km bort.