Vidare till innehåll
Svart Sol vid Vadehavets nationalpark

De 8 bästa upplevelserna på Sydjylland

Foto: Nationalpark Vadehavet

Sydjylland är ett område fullt av spännande historia och fantastisk natur. Besök Danmarks äldsta stad Ribe, upplev fenomenet svart sol i nationalparken Vadehavet och testa ett äkta Sønderjyskt kaffebord. Det här ska du se och göra på Sydjylland. 

Lista
Karta
01

Ribe - Utforska Danmarks äldsta stad

Ribe är ett måste när man semestrar på Sydjylland. Ribe är Danmarks äldsta stad och charmerar besökare med sina slingrande gränder och den imponerande domkyrkan. Det är dessutom nära till andra upplevelser som Vadehavets nationalpark.

Läs mer
Foto: © Vadehavscentret
02

Upplev fenomenet svart sol

I Tøndermarsken kan du uppleva ett fascinerande fenomen när tiotusentals starar flyger i fantastiska formationer på himlen. Fenomenet kallas svart sol och är verkligen värt en resa. Du kan uppleva svart sol på våren och hösten.

Läs mer
03

Fika med extra allt - Sønderjyskt kaffebord

Namnet Sønderjyskt kaffebord är något missvisande – det är bakverk det handlar (och det i mängder) och inte kaffe. Kaffeborden började som en protest mot det tyska styret efter freden 1864, då man samlades kring bakverken och sjöng danska sånger, något som annars var förbjudet.

Läs mer
UNESCO world culture heritage site Christiansfeld in Denmark
Foto: Thomas Høyrup Christensen
04

Historiska gator i Christiansfeld

Christiansfeld grundades 1773 av det tyska brödraskapet Herrnhutare på uppdrag av kung Christian VII. Vandra genom historien i en stad som sedan 2015 är med på UNESCOs världsarvslista.  

Läs mer
05

Vadehavscentret - porten till ett UNESCO världsarv

På Vadehavscentret kan du fördjupa dig i Vadehavetes natur och de många olika sorters flyttfåglar som området är känt för. Efter ett besök här står du rustad med kunskap för att utforska själva Vadehavet och nationalparken som är med på UNESCOs världsarvslista.

Läs mer
Upptäck Rømøs fantastiska stränder när du besöker Sydjylland.
Foto: Kim Wyon
06

Strandliv på Rømø

Rømø är en perfekt destination för en aktiv semester. Här kan ni njuta av långa dagar på absolut fantastiska stränder, som förutom sol och bad fungerar utmärkt för kite surfing, drakflygning, hästridning i vattenbrynet och andra aktiviteter.  

Läs mer
Danmarks äldsta handelsstad, Tönder, på Sydjylland.
Foto: Niclas Jessen
07

Utforska de danska gränsbyarna

Tønder, Danmarks äldsta handelsstad, är känd för knyppling (ja!) och husen med speciella burspråk på Uldgade. Den lilla byn Møgeltønder har en charmig huvudgata och kyrka, och här ligger även Schackenborg Slot.

Läs mer
Se Sydjylland från cykelsadeln.
Foto: Niclas Jessen
08

Cykla den kungliga Marskrutten

Det flacka våtmarkerna i Nationalpark Vadehavet är unika och passar perfekt att se från cykelsadeln (hela rutten är 41 km). Himmel och hav tycks smälta ihop, enorma fågelflockar skymmer solen och i slutet av byn Møgeltønder tronar Schackenborg Slot.

Läs mer

Share your wonders: