Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland

Aktiv semester på Nordjylland

Foto: © Mette Johnsen

Upplev det magiska ljuset och den spektakulära naturen på danska Nordjylland - där du aldrig är långt från havet. Det vackra kustlandskapet med böljande sanddyner, ljunghedar och skog är perfekt för en aktiv semester full av oförglömliga naturupplevelser.

Unika naturupplevelser i Nordjylland

Havet, vinden och sanden har format norra Danmark och skapat dramatiska och vackra landskap. Att naturen präglar området är den ikoniska fyren Rubjerg Knude ett bevis på. För ett år sedan flyttades den längre inåt land (på rullskridskor!) för att den inte skulle slukas av havet. Naturens krafter blir också tydliga när du besöker den Tilsandede Kirke, som under århundradena långsamt begravts i sanden. I dag är det bara kyrktornet som sticker upp - en syn som lockar många besökare.

Grenen i Skagen på den yttersta spetsen av Nordjylland

Foto:Mette Johnsen

En annan spektakulär naturupplevelse är Råbjerg Mile, Nordeuropas största vandrande sanddyn. Den består av 3,5 miljoner kubikmeter sand och flyttar sig runt 15-20 meter varje år. Du bör också ta turen ut till Danmarks nordligaste punkt, Grenen. Det är nämligen här de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. Att se solen gå ner över de två haven är en fantastisk upplevelse – och det finns inte många platser du kan stå med fötterna i olika hav.

På strövtåg i naturen

Naturen i Nordjylland är vacker och varierad – från vita sandstränder med mäktiga vågor till lugna fjordvikar, ljunghedar, skog och dramatiska klippor. Om du gillar att vandra är det bara att snöra på dig kängorna och ge dig ut i naturen. I Nationalpark Thy finns det både vandringsleder och cykelleder som tar dig genom den spektakulära naturen med strand, öde slättlandskap och ljunghedar med ett rikt djurliv. Besök också Rebild Nationalpark och gå på vandringstur i det storslagna vackra hedlandskapet. Söder om Limfjorden kan du utforska ett unikt naturområde i Lille Vildmose. Trots namnet är det Danmarks största fridlysta naturomåde på hela 76 km2 och hem för både räv, kronhjort, örn och några svenska älgar som flyttat över sundet.  

Foto:Mette Johnsen

Limfjordens största ö, Mors, bjuder på naturupplevelser utöver det vanliga. Här kan du vandra i det dramatiska kustlandskapet och beundra de unika klippformationerna ut mot havet. Den mest kända är Hanklit som är 61 meter hög och bär mörka spår efter vulkanisk aska som är hela 55 miljoner år gammal. 

Kombinera vacker natur och historia i klippiga Ertebølle vid Limfjorden. Här har det bott människor sedan stenåldern och i dag kan du njuta av samma vackra kustlandskap som de blickade ut över. Ett annat populärt naturområde är Fosdalen i Jammerbugten. Det är en fröjd att vandra på de små stigarna som snor sig genom dalen och njuta av utsikten över Nordsjön från höjderna.

Svinklovene bjuder också på härlig natur, ett levande djurliv och spännande kulturhistoria. Vid Bulbjerg i Thy, som är Danmarks näst största fågelklippa, kan du dessutom uppleva en slående vacker vy över havet, faktiskt så långt ögat kan nå.  

Foto:Flying October

Jakten på den perfekta vågen

Nordjylland är det perfekta resmålet för dig som vill ha en aktiv semester – vare sig det är på land eller till havs. Om du gillar vattensport bör du absolut testa att surfa i Nordjylland (med våtdräkt så klart!). Längs kusten i Thy finns ett område som kallas Cold Hawaii, med inte mindre än 29 utmärkta surfspots. Den charmiga lilla kustorten Klitmøller fungerar som samlingpunkt och har utvecklats till en levande surfkoloni med restauranger, uteställen och aktiviteter. Här råder goda förhållanden för både våg-, vind-, kitesurfing och SUP, vare sig du är nybörjare eller van surfare. Det finns till och med en surfskola (som håller kurser fram till 31 oktober), så det är bara att kasta sig ut i böljorna!

Koppla av vid vatten

Om du föredrar lite mindre action och mer lugn och ro så finns det gott om andra möjligheter att njuta av Nordjyllands vackra vattendrag. Vad sägs om att ta på en våtdräkt och glida ut på Limfjordens blanka yta på en SUP-bräda eller, om du som så många andra har hakat på trenden med kalla höst- och vinterbad, bara ta en uppfriskande simtur i Kattegatt? Du kan även testa att surfa vid Trend Strand. Ett perfekt surfställe eftersom det är långgrunt långt ut i Limfjorden längs en stor del av kusten.

Nordjyllands fjordar och åar passar utmärkt för en tur i kanot eller kajak. Upptäck till exempel vackra Mariager Fjord som bjuder på fantastiska naturupplevelser. I oktober kan det dock börja bli lite för kallt men det går att hyra kajak hos Mariagerfjordkajak om man kontaktar dem i förväg hör sig för om möjligheterna.

Om du gillar fiske bör du absolut testa fiskelyckan i Limfjorden. Här finns gott om fisk men från september till november är det framförallt säsong för havsöring, som det finns otroligt mycket av i fjordens vatten. Läs mer om området och vad som krävs för att få fiska i danska vatten här.

Foto:Torben Kirk

Cykla och vandra på Nordjylland

Det finns otaliga möjligheter att utforska Nordjyllands natur, både till fots och på cykel. Förutom nationalparkerna och naturområdena vi nämnde ovan finns det även många andra cykelleder där du kan upptäcka Nordjylland i ditt eget tempo och verkligen ta in naturen omkring dig. Till de populäraste hör Panoramaruten i Bramslev BakkerRebildbakker-ruten - som tar dig genom ett mångsidigt landskap med klippor, naturliga källor och djupa skogar i Rebild Nationalpark - och Tranum-Fosdalsruten.

Om du föredrar lite högre tempo och mer action finns det även utmärkta mountainbike-leder. Men det är också härligt att bara ta dagen som den kommer och cykla runt utan planer genom mysiga små byar med pauser för fika och ett svalkande dopp.  

Det finns många fina vandringsleder med olika svårighetsgrad och karaktär. Rebild Bakker ligger i Rold Skov – ett område som det verkligen är värt att utforska. Förutom den fina vandringen genom vackra höstlandskap kan du även plocka bär och svamp. Ett hett tips till dig som inte orkar planera så mycket är att ta långa promenader på de vackra stränderna som är ödsligt vackra på hösten.  

Foto:Mette Johnsen

Ö-luffa i Nordjylland

Att ö-luffa är ett härligt och lite annorlunda sätt att se nya platser och Nordjylland har flera ö-pärlor att utforska. På ön Mors kan du koppla av i vackra landskap, insupa lugnet som härskar på ön och skämma bort dig själv med lokala gastronomiska upplevelser som Limfjordsmusslor och ostron. Du kan till och med följa med på en ostronsafari där du förutom att plocka dina egna ostron får tips på hur de ska öppnas och tillagas på bäst sätt. Här finns även flera fina vandrings- och cykelleder som tar dig runt till öns alla naturpärlor, bland annat Ejerslev Hamn, en av Mors vackraste naturhamnar, där du kan gå på fossiljakt.

Foto:The Travel Book

På oemotståndliga Læsø kan du njuta lite extra av det goda vädret, det är nämligen en av de platser som har flest soltimmar i Danmark! Detta levande lilla ö-samhälle har vacker natur, en rik kulturhistoria och flera spännande lokala delikatesser att smaka på, inte minst det smakrika Læsø-saltet. Ön är även känd för sina unika hus med tak av torkad tång som är ett måste när du besöker Læsø.

Det finns många idylliska små öar att besöka som alla har sin egen kultur, gastronomi och natur, läs om några av dem här.

Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Höstsemester vid havet på Nordjylland
Fantastisk familjesemester i Nordjylland