Köpenhamns nya vattenfront

Köpenhamn, och inte minst Köpenhamns vattenfront har genomgått stora förändringar de senaste åren - med ny, spännande arkitektur som resultat.

En hamn i förvandling

Köpenhamn, och då främst stadens hamnkvarter, kajer och hamninlopp, har det senaste decenniet genomgått en dramatisk förändring och byggandet fortgår i både de norra och södra delarna av hamnen. I takt med att hamnens gamla funktioner försvunnit har Köpenhamns vattenfront förvandlats till centrum för nya affärsverksamheter, bostäder och kulturliv samt utvecklats till en plats för avkoppling för såväl stadens invånare som turister. Med andra ord finns det mycket nytt att uppleva även för den rutinerade Köpenhamnsresenären.

Hamnen i sin helhet upplever du naturligtvis bäst från vattnet och sätten att göra det är flera. Hoppa ombord på en av de gula hamnbussarna eller åk med en av sightseeingbåtarna genom kanaler och vattendrag. Följ med på någon av Dansk Arkitektur Centers guidade turer med fokus på Köpenhamns arkitektur eller ladda ner en podwalk och utforska stadens arkitektur i ditt eget tempo.

Operan och Holmen 

Köpenhamns stora operahus, Operaen ligger på Dokøen på Holmen. Byggnaden, som är ritad av den världsberömde arkitekten Henning Larsen, invigdes år 2005. Operaen är följaktligen ett av världens mest moderna operahus – och akustiken står i en klass för sig. Invändigt har byggnaden utsmyckats av kända danska och nordiska konstnärer. Förutom själva föreställningen är Operaens stora foajé med utsikt över vattnet, solnedgången över Amalienborg och det gamla Köpenhamn, skäl nog för ett besök. Om du blir sugen på något att äta eller dricka håller både Operaens café och restaurang öppet för besökare.

Holmen är också hem för en rad andra kulturinstitutioner. Alldeles bredvid Operaen ligger exempelvis Kunstakademiets Arkitektskole, Rytmisk Musikkonservatorium, Filmskolen och Statens Teaterskole.

Även den övriga arkitekturen i området bjuder på spännande inslag. I den gamla Torpedohal har man skapat spektakulära bostadsrättslägenheter, de nybyggda radhusen i Halvtolv har egen båtplats och i de gamla Kanonbådsskure huserar olika typer av kreativa verksamheter. Längst ut på Refshaleøens spets ligger strandbaren Halvandet, där du kan luta dig tillbaka i en solstol och samtidigt njuta av den vackra utsikten över hamninloppet.

Christianshavn 

Längst norrut i Christianshavn ligger Den Nordatlantiske Brygge. Här, i en gammal ombyggd lagerlokal från 1767, huserar den isländska ambassaden samt Grönlands och Färöarnas diplomatiska representationer. Med jämna mellanrum anordnas utställningar av skiftande karaktär med anknytning till de nordatlantiska länderna i lokalerna.

I Trangraven och, precis runt hörnet därifrån, i Christianshavns Kanal ligger några få husbåtar, varav ett par har byggts om till restaurangbåtar.

Gammel Dok på Strandgade i centrala Köpenhamn är hemstad för Dansk Arkitektur Center (DAC). Här presenteras arkitekturens utveckling genom historien och det anordnas utställningar av olika slag.

Christiansbro är namnet på en helt ny stadsdel som vuxit upp omkring Christianskirken, på gammal industrimark vid änden av Strandgade. Byggnaderna som vetter ut mot vattnet har ritats av Henning Larsens arkitektfirma och de är idag huvudsäte för en av Danmarks stora banker. Det exklusiva bostadsområdet precis bakom dessa byggnader genomskärs av kanaler, som mynnar ut i hamninloppet.

Den Sorte Diamant och Kalvebod Brygge 

Den Sorte Diamant (på svenska: Den Svarta Diamanten) är namnet på den mycket speciella och iögonfallande tillbyggnaden av Det Konglige Bibliotek. Tillbyggnaden invigdes år 1999. Arkitekterna bakom en av hamninloppets mest spännande nybyggnationer heter Schmidt, Hammer och Lassen.

Söder om Den Sorte Diamant hittar du det internationella Hotel Marriott. Efter hotellet följer en rad kontorsbyggnader utmed Kalvebod Brygge. Mellan Hotel Marriott och Nykredits kontorshus kan du beskåda ett flertal statyer, skapade av konstnären Per Kirkeby.

Fra Havneholmen til Sluseholmen 

Om du går förbi det stora shoppingcentret Fisketorvet och fortsätter ner mot hamninloppet kommer du till den nya stadsdelen Havneholmen. Här finns både bostäder och kommersiella fastigheter – och ett hamnbad.

Även längre söderut, på Teglholmen, har nya byggnader sett dagens ljus. Bland annat har ett bostadsområde byggts enligt holländsk modell med kanaler mellan de många bostadshusen. Teglholmen är i övrigt mest känt som Köpenhamns IT-område. Via Teglværksbroen, som invigdes 2011, tar du dig från Teglholmen till Sluseholmen.

På Sluseholmen kan du bland annat besöka Båtklubben Valby, som verkligen står ut bland alla nybyggnationer med sina små, röda båthus och gamla, fina båtar förtöjda längs kajen. På Sluseholmen kan du även ta ett dopp i Köpenhamns nyaste hamnbad, Koralbadet.

Nordhavn 

För tillfället sker också stora förändringar i Nordhavns- och Århusgadekvarteret, där en helt ny stadsdel är under uppbyggnad. En del av områdets gamla lagerbyggnader, silos och kontorshus kommer att bevaras för att skapa en spännande kontrast mellan modern arkitektur och den gamla hamnmiljön. När allt står klart får Köpenhamn en byggnadsmässigt varierad stadsdel med stort fokus på hållbarhet. Här kommer invånarna att kunna njuta av mysiga torg och samlingsplatser, smala gränder och rogivande promenadstråk längs med vattnet.

Läs mer om Sydhavnen 
Läs mer om Nordhavnen 
www.cphx.dk (Cykelleder, podwalks, gallerier med mera, med fokus på arkitektur och stadsutveckling i Köpenhamn)

Läs mer om arkitektur i Danmark

Share this page

Relaterade länkar