Hygge_Frederiksberg

Vad menar danskarna med ordet Pyt?

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Har du aldrig stött på ordet "pyt"? Oroa dig inte, vi ger dig en förklaring på det otroligt populära och användbara uttrycket som du bör testa nästa gång du besöker Danmark.

Pyt? Det uttalas "Pytt" och är ett magiskt litet ord som uttrycker en rätt specifik åsikt, en väldigt dansk attityd. Det är en charmig blandning av "strunt samma", "det ordnar sig", "ingen fara". 

Ordet "pyt" låter oss ta livets små fnurror och problem med en nypa salt, ta saker och ting som de kommer, och att allt blir bra ändå även om det inte blev som man hade tänkt sig. Missade du bussen? Pyt! Spillde du kaffe på kläderna? Pyt! Dog batteriet? Pyt, pyt! Pyt-mentaliteten handlar om att man accepterar vardagens små irritationer med ett leende på läpparna. Sluta rynka pannan - ryck på axlarna istället. 

Danskarna älskar att använda ordet Pyt så mycket och så ofta att det korades som det populäraste ordet 2018 av Danmarks Bibliotek.

Figure out what the Danish word Hygge is and how to hygge

Foto:@my.little.lifestory

I danska förskolor och skolor lär sig barnen redan tidigt om fördelarna med uttrycket Pyt med hjälp av så kallade "Pyt-knappar" - ett smart och kul sätt att göra små olyckor eller jobbiga situationer lite lättre att hantera. Om barnen spiller vatten, dragkedjan krånglar, skosnörena är svåra att knyta, eller man tappar glassen på marken - då kan barnen trycka på en fysisk röd-vit Pyt-knapp som är lika med att det är okej, ta det inte så tungt.

Kids eating ice cream in Copenhagen's iconic Nyhavn

Foto:Daniel Rasmussen

När du befinner dig i Danmark så inser du snabbt hur ofta ordet Pyt och dess innebörd dyker upp och passar in i det dagliga livet hos danskarna. Konsten är att anamma det själv när du väl är där. Pyt-knappen hittar du i leksaksaffärer och stormarknader - köp med en egen knapp hem och testa på Pyt på hemmaplan bland vänner och familj.

Foto:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Tre situationer där ordet "Pyt" är användbart.

Väderleken är konsten

Föreställ dig att du har planerat en picknick i parken och plötsligt överraskas du av en oväntad regnskur. Istället för att bli irriterad kan du svara med ett muntert "Pyt" - och självklart snabbt söka skydd.

Språkliga misstag

Det danska språket har sina fallgropar – det är varken lättläst, lätt att förstå eller lätt att uttala danska ord. Du gör säkert ditt bästa men ingen vekar förstå dig ändå? Pyt!

Trafikproblem

Trafikstockning eller en oplanerad omväg? Pyt! Vem vet vart det leder dig! Njut av utsikten och ta det som det kommer.