Temabaserede ruter

Temabaserade rutter

De 26 Panorama-cykelrutterna är tematiserade så det är enkelt att hitta precis den eller de rutter som bäst passar humör, intresse och fysik.

För naturälskaren
Naturen i Danmark är mycket varierande och flera av de 26 Panoramarutterna tar dig genom den mest unika naturen. Till exempel till nordvästra Jylland där havet obarmhärtigt äter av kusten och sandflykten sätter sin speciella prägel på omgivningarna. Eller det platta våtmarkslandskapet i Nationalparken Vadehavet där himmel och hav närmast går i ett. Eller den dramatiska Stevns Klint i öster som gömmer arkeologiska skatter från dinosauriernas tid. När du väljer en av naturrutterna kan du vara säker på fantastiska vyer och unika naturupplevelser.

Se rutter för naturälskare

För barnfamiljer 
Flera av Panoramarutterna är skräddarsydda för barnfamiljen. Rutterna är lagom långa och går på lugna stigar och småvägar med mycket begränsad trafik. Här är det fokus på de saker som barnen gillar: Spännande skogar med historiska gravhögar, vilda bär i skogskanten, breda sandstränder och skeppsvrak halvt begravda i sanddynorna, djurliv, naturlekplatser och mycket annat. 

Se rutter för barnfamiljer

Share this page

Fakta

Det finns totalt 26 skyltade Panorama-cykelrutter i Danmark. 10 stycken ligger på södra Själland och 16 stycken ligger längs med Jyllands västkust. Rutterna ligger i anslutning till de två nationella cykelrutterna, Vestkystruten och den danska delen av Berlin-Köpenhamn-rutten. De 26 Panoramarutterna varierar i längd från 12 till 49 kilometer och alla kan genomföras som dagsturer. Rutterna är tematiserade med fokus på naturen, kulturhistoriska sevärdheter, barnfamiljer med mera. Projektet stödjs av EU:s fond för regionalpolitiska projekt, den Europeiska regionala utvecklingsfonden.