Panorama cykelruter

Föredrar du en lång eller kort tur?

De 26 Panorama-rutterna slingrar sig i närheten av de två nationella cykelrutterna "Vestkystruten" i Västjylland och den danska delen av "Berlin-København-ruten" på södra Själland. Panoramarutterna är till för dig som önskar en fast bas att göra dagsturer ifrån och de nationella rutterna är till för de som önskar dagsetapper med olika övernattningsplatser.

De europeiska långturerna
Det finns 11 nationella cykelrutter i Danmark, med en total sträcka på över 4000 kilometer. Flera av de nationella rutterna ingår i det europeiska turnätverket EuroVelo. "Vestkystruten" är en del av EuroVelo 12 som också kallas "The North Sea Cycle Route". Köpenhamn-Berlin-rutten är en del av EuroVelo 7 som sträcker sig från Sicilien till Nordkap. Båda rutterna är legendariska och varje år cyklar flera tusen utländska cykelturister genom Danmark på dessa rutter. De njuter av den cykelvänliga trafiken och av alla olika övernattningsmöjligheter som finns längs vägen. Från 2014 finns speciellt cykelvänliga övernattningsställen, så kallade "Bed+Bike-steder".

Här kan du se de nationella cykelrutterna och ladda hem rutterna till GPS

"Vestkystruten"
Cykelrutten längs med den danska Atlantkusten är en upplevelse för alla sinnen. Du börjar i Danmarks nordligaste stad, Skagen, som ligger insvept i det unika nordiska ljus som har inspirerat några av Danmarks mest kända konstnärer. Lite längre söderut sträcker sig en nationalpark så långt ögat når, här hittar du en enastående natur och ett rikt djurliv. Du cyklar vidare söderut och passerar små fiskebyar och vackra fjordar. Då och då dyker det upp grå bunkrar från andra världskriget mellan sanddynerna på de vita sandstränderna. Sedan når du det platta våtmarkslandskapet på södra Jylland där himlen når ner till horisonten, ett område som dessutom bjuder på unika matupplevelser. När man cyklar "Vestkystruten" känner man att man lever – att cykla längs havets rand gör att livet känns lite större.

Läs mer om "Vestkystruten"

Share this page

Fakta

Det finns totalt 26 skyltade Panorama-cykelrutter i Danmark. 10 stycken ligger på södra Själland och 16 stycken ligger längs med Jyllands västkust. Rutterna ligger i anslutning till de två nationella cykelrutterna, Vestkystruten och den danska delen av Berlin-Köpenhamn-rutten. De 26 Panoramarutterna varierar i längd från 12 till 49 kilometer och alla kan genomföras som dagsturer. Rutterna är tematiserade med fokus på naturen, kulturhistoriska sevärdheter, barnfamiljer med mera. Projektet stödjs av EU:s fond för regionalpolitiska projekt, den Europeiska regionala utvecklingsfonden.