North Jutland

Nationalparken Thy

Mellan fyren i Hanstholm och Agger Tange på Jyllands västkust hittar du Danmarks största vildmark som även är dess största nationalpark – Thy. Parkens areal är 244 kvadratkilometer av vacker och säregen natur. Här slår vågorna från Nordsjön in mot stränderna och vinden samlar sandkorn till höga sanddyner.

Thy

Präglat av sanden

I nationalparken Thy kan du uppleva ett naturområde som genom århundradena präglats av sandvandring med stora, öde och vindpinade sanddyner. Dessa sanddyner är helt unika, inte bara i Danmark, utan även i internationella sammanhang. Bortom dem öppnar sig ett landskap av ljungtäckta heder och mer än 200 stora och små sjöar, många av dem hör till de renaste vattnen i Danmark. Ännu längre in börjar de stora, till stora delar folktomma, skogsmarkern

 

Djurliv

I nationalparken kan du också få syn på rådjur, kronvilt och några av Danmarks mest sällsynta häckande fågelarter, exempelvis ljungpipare och snäppa. I de små fiskebyarna Nørre Vorupør och Stenbjerg Landingsplads drar fiskarna fortfarande upp sina båtar på land efter en dag till sjöss.

Share this page

Loekken

Nordjylland

Långsträckta vita sandstränder, mysiga kuststäder, badhotell och Skagen med sitt vackra ljus. Upptäck inspirerande Nordjylland där det aldrig är långt till nästa upplevelse.