Danmarks nationalparker

Danmark har i dag fem fantastiska och unika naturområden som klassas som nationalparker. Nationalparkerna rymmer alla de viktigaste danska naturtyperna, som skogar, öppna kulturlandskap med odlad mark, gräsarealer och små landsbyar och små samhällen. En del nationalparker omfattar även fjordar och havsareal. Du kan för det mesta röra dig fritt i nationalparkerna, det är samma regler som gäller här som i den danska naturen i övrigt.

Fem unika nationalparker

I Danmark finns fem nationalparker: Thy, Mols Bjerge och Vadehavet på Jylland och Skjoldungernes Land och Kongernes Nordsjælland på Själland.

Nationalparkerna är öppna för alla, dygnet runt, året om. Du behöver alltså inte betala någon entréavgift. Hur du väljer att färdas - till fots, på cykel, på häst eller med bil - är upp till dig själv. I varje nationalpark finns informationsskyltar som talar om hur och var i området du får färdas. Läs mer om färdvägar i nationalparkerna och ladda ner kartor över områdena på Naturstyrelsens hemsida.

Thy

De danska nationalparkerna bjuder på många aktivitetsmöjligheter och upplevelser av såväl naturmässig som kulturell karaktär. Här finns bland annat besökscentrum, rastplatser, primitiva lägerplatser, vindskydd, eldplatser, vandrings-, cykel- och ridleder samt utsikts- och fågeltorn. Områdenas övriga attraktioner och närliggande samhällen räknas också till de många aktivitetsmöjligheterna.

Här kan du läsa mer om de fem nationalparkerna

Nationalparken Thy 

Nationalparken Mols Bjerge

Nationalparken Vadehavet

Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalpark Kongernes Nordsjælland 

Forest

 

Share this page

Thorup Beach, Danmark

Naturupplevelser

Sanddyner, böljande landskap, klippor och kilometerlånga stränder - upptäck naturen i Danmark!