Bron

Bron

Det är mörkt, det är blodigt och det är fullspäckat med stickade skandinaviska tröjor. Den dansk/svenska produktionen Bron/Broen har gjort succé långt utanför Skandinaviens gränser.

En ny internationell succé

2011 lade engelska TV-bolaget BBC beslag på sändningsrättigheterna till den svensk-danska samproduktionen Bron. Sedan premiärvisningen 2012 har serien lockat i genomsnitt dryga miljonen TV-tittare i Storbritannien. Succén är ett faktum och Bron sprids nu vidare till andra länder. Sedan serien startade har den hyllats av kritiker och dessutom vunnit två priser. På Crime Thriller Awards 2012 i London vann Bron The International TV Dagger, dessutom har tv-serien blivit utsedd till Europas Bästa TV-serie 2012 vid Prix Europa.

I Sverige sändes säsong 1 på SVT under hösten 2011 och säsong 2 sändes under hösten 2013. Det kommer att bli en tredje säsong och enligt SVT kommer den att ha säsongspremiär under hösten 2015. 

En kropp, en bro, ett samarbete

Utgångspunkten för serien är fyndet av en ung kvinnas döda kropp - exakt halvvägs på den drygt 1,5 mil långa Øresundsbron. Kroppen ligger därmed på gränsen mellan Sverige och Danmark. För att lösa fallet sätts en speciell tvärnationell polisstyrka samman, där kommissarier från de båda länderna tvingas samarbeta.

Många stämningsfulla scener utspelas på Øresundsbron, från vilken man har en imponerande utsikt över Köpenhamns skyline.

Share this page

Danska TV-serier och filmer

Hitta en ny dansk TV-serie att följa, läs mer om kända danska skådelspelare eller varför inte ta en guidad tur i TV-seriernas fotspår nästa gång du åker till Danmark?