Världens bästa restaurang för tredje gången - Noma i Köpenhamn

Att Noma för tredje året i rad koras till världens bästa restaurang skapar värdefull uppmärksamhet för Danmark och kommer att locka fler gastronomi-turister till landet, menar VisitDenmark.
onsdag, maj 2, 2012

Igår kväll blev, den numera världsberömda danska restaurangen, Noma utnämnd till världens bästa restaurang för tredje året i rad. Det är Restaurant Magazine, som publicerar listan "World’s 50 Best Restaurants"på basis av 800 internationella matexperters utlåtande. Restaurang Geranium i Köpenhamn, med en Michelinstjärna, hamnade på 49:e plats.

Utnämningen innebär att intresset för Danmark och dansk gastronomi ökar – ett intresse som VisitDenmark använder för att marknadsföra Danmark som ett mål för resan.

– Det finns en exklusiv grupp gastronomi-turister, som väljer en destination enbart för att äta på en speciell restaurang. De så kallade "foodies". Vi förväntar oss nu att Danmark kan locka ännu fler av den typen av turister. Noma drar naturligtvis till sig mest intresse, men även de övriga danska topp-restaurangerna bidrar till att stärka den danska positionen och skapa uppmärksamhet kring Danmark i allmänhet, säger Maria Haugaard Christensen, internationell projektledare på VisitDenmark.

Intresse för danska råvaror
Internationell media har ögonen på Danmark och vill veta mer om vad det danska köket kan erbjuda utländska smaklökar. Bland annat har Newsweek varit i Danmark och besökt flera Michelinkrogar i Köpenhamn, och VisitDenmark har i år planerat en rad internationella pressresor med gastronomi som tema.

Det finns också en stor nyfikenhet kring råvarorna som används i det nordiska köket. Ingredienser som ramslök och skogssyra uppfattas som exotiska, och VisitDenmark märker ett stort intresse för att veta mer om varifrån råvarorna kommer, hur de ser ut, och hur de används. VisitDenmark har därför bland annat haft journalister med ute och samlat ostron i Limfjorden och skördat morötter vid Lammefjorden på Nordsjälland.

Tack till Noma
– Noma har, med chefskocken René Redzepi i spetsen, en enorm betydelse för dansk gastronomi och för hela Danmark. Med deras helt unika användning av nordiska råvaror har de skapat en internationell nyfikenhet och vilja att få veta mer om vad det nya nordiska köket kan erbjuda. Ett stort grattis till Noma, säger Maria Haugaard Christensen.

Att dansk gastronomi är i världsklass bekräftas av att Danmark nu både hyser världens bästa restaurang och världens bästa kock, nämligen Rasmus Kofoed som två år i rad vunnit den internationella kocktävlingen Bocuse D'or. Enligt Maria Haugaard Christensen är det helt unikt att ett geografiskt litet land som Danmark samma år utmärker sig med att både ha världens bästa restaurang och världens bästa kock.

Time Magazine hyllar René Redzepi som en av världens 100 mest inflytelserika personer.
http://politiken.dk/kultur/tvogradio/ECE1571290/dansk-stjernekok-indtager-forsiden-af-time-magazine/

Danmark är det land i Norden som har flest restauranter med Michelin-stjärnor, d v s 12 restauranger med totalt 14 stjärnor.

______________________________________________________

Ytterligare upplysningar

Maria Haugaard-Christensen, International projektchef VisitDenmark i Köpenhamn.
mobil + 45 27 14 97 05.

Share this page