14 Michelinstjärnor till Danmark - Köpenhamn har flest stjärnor i Norden

Michelinguiden har idag avslöjat sin utdelning av Michelinstjärnor till restauranger runt om i världen i år. Köpenhamn får 14 stjärnor och är därmed den stad i Norden som har flest stjärnor. Danmarks huvudstad har även fler Michelinstjärnor än stora europeiska städer som t ex Rom, Amsterdam, Hamburg och Wien.
onsdag, mars 14, 2012

Restaurang Noma, som också har utsetts till världens bästa restaurang två år i rad*, har två Michelinstjärnor. De övriga 12 Köpenhamnsrestaurangerna har varsin stjärna. I Köpenhamn tillkom fyra nya stjärnrestauranger: Relæ, Geranium, Den Røde Cottage och Grønbech & Churchill. Med detta stjärnregn befäster Danmark sin starka ställning som en gastronomination.

Den kände danske kocken Rasmus Kofoed’s restaurang Geranium fick en Michelinstjärna. Rasmus Kofoed fick förra året utmärkelsen världens bästa kock av Bocuse d’Or.

En annan ny Michelinrestaurang är Relæ med restaurangchef Christian Puglisi, tidigare chef på Noma. Relæ ligger i en rustik källarlokal i den numera trendiga stadsdelen Nørrebro.

Grønbech & Churchill och Den Røde Cottage är nu Michelinrestauranger.

Michelinguiden handlar inte bara om Michelinstjärnor, den handlar också om Bib Gourmand – en Michelinkategori for riktigt bra restauranger med en lägre prisnivå, men som
levererar högkvalitativ mat. I år fick 12 Köpenhamnsrestauranger Bib Gourmands-utmärkelser.

Copenhagen Cooking i augusti

Nordens största matfestival är Copenhagen Cooking som i år anordnas 24 augusti till och med 2 september. Intresset för dansk gastronomi är stor och Copenhagen Cooking som hölls i augusti förra året och i februari i år attraherade sammanlagt 100 000 deltagare.

Den kompletta listan med Michelinrestauranger i Köpenhamn 2012:

2 stjärnor: Noma.
1 stjärna: Geranium (ny), Grønbech & Churchill (ny), Relæ (ny),
Den Røde Cottage (ny), AOC, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kong Hans Kælder och Søllerød Kro.
Bib Gourmand: Marv & Ben (ny), Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L’Altro och Sommelier.

* Det är Restaurang Magazine som årligen publicerar listan "World's 50 Best Restaurants" på basis av 800 internationella matexperters utlåtande.

Share this page