Natur i världsklass

I Danmark är du aldrig långt ifrån en naturupplevelse men om du vill se något alldeles extra i naturväg så ska du kolla in den här guiden som visar vägen till tolv av Danmarks största naturskatter. 

Upplevelser vid havet

Mer än 8 700 km kust väntar
Med en kustlinje på mer än 8 700 km är det aldrig långt till en strand i Danmark och är det barn med på resan är det en rolig lekplats med många spännande möjligheter till underhållning.

Sort Sol, Danmark

Upplev "Sort Sol"

Om du reser till Tøndermarsken på den sydvästligaste delen av Jylland, kan du uppleva ett besynnerligt och mycket fascinerande fenomen när tiotusentals starar bildar fantastiska formationer på himlen. Fenomenet kallas "Sort Sol", svart sol på svenska, och det är verkligen en upplevelse värd resan. Du kan uppleva "Sort Sol" på våren och på hösten och det är störst möjlighet att få uppleva fenomenet vid kusten utanför Tønder.

Inspiration till din badsemester i Danmark

Danmarks bästa stränder

Danmark har några av de vackraste stränderna i Europa. Med över 7300 km kust kan det nästan bli svårt att välja sin favorit bland de många finkorniga vita sandstränderna, de barnvänliga långgrunda eller de närmast folktomma. Dessutom är stranden alltid nära i Danmark – det är aldrig längre än 50 km till kusten var du än befinner dig. I den här guiden har vi samlat några av Danmarks bästa stränder – hitta din favorit här!

Hitta din danska ö-favorit

12 populära danska öar

Danmark är perfekt för en seglingssemester. Här finns över 400 namngivna öar att upptäcka (72 som är bebodda) och massor av mysiga småbåtshamnar och rofyllda vikar att kasta ankar i. Men som tur är kan du besöka många av dem även utan segelbåt med hjälp av färjeförbindelser från fastlandet. I den här guiden har vi samlat några av de mest populära små öarna i Danmark.

Badehuse, Ærø

"Ö-hoppa" i Danmark

Anholt

Upplevelser på öarna 

De populäraste akvarierna i Danmark

Det finns många möjligheter för den som vill lära sig mer om fisk- och djurlivet i Danmark. Besök ett akvarium och studera havets djur. Här finns ofta möjligheter att röra och testa olika saker, så det passar utmärkt att ta med hela familjen. I den här guiden hittar du Danmarks mest besökta akvarier under 2013.

De bästa vandringslederna i Danmark

Internationella vandringsleder i Danmark

Två av de 12 europeiska vandringslederna går genom Danmark. Det är E1 som går från Rønsdam till Grenå och E6 som går från Kruså till Kastrup. E1 startar vid Grövelsjön i Sverige och går till Castellucio i Italien och E6 går från Kilpisjärvi i Finland till Alexandroupolis i Grekland.

Fiske i Danmark - fiskeformer

Fiske i Danmark

Vanliga fiskeformer i Danmark

Odense

Sagolika Odense

Staden i hjärtat av Danmark

20 danska naturpärlor

De utvalda naturpärlorna visar den danska naturens variation och representerar platser från alla delar av landet. Guiden är framtagen i samarbete med Naturstyrelsen

Bokskog, Danmark

Broschyrer om vandringsleder

Naturstyrelsens broschyrer om vandringsleder i naturen innehåller kartor och beskrivningar av de statsägda naturområdena. Alla broschyrer är gratis!

Guidade turer i naturen

Med guide i naturen

Ett mycket bra sätt att uppleva naturen är att följa med på en guidad tur, där guiden berättar ingående om saker och platser längs vägen.

Låter det intressant? Då kan du antingen fråga den lokala turistbyrån vilka guidade turer som finns i området,eller besöka Naturstyrelsens hemsida – udinaturen.dk. Här kan du söka efter guidade visningar i hela Danmark.

Danmarks nationalparker

Fem unika nationalparker

I Danmark finns fem nationalparker: Thy, Mols Bjerge och Vadehavet på Jylland och Skjoldungernes Land och Kongernes Nordsjælland på Själland.

North Jutland

Danmarks otroligt långa kust

Drygt 8 700 kilometer kust

Danmarks samlade kustlinje är totalt över 8 700 kilometer lång, vilket är ovanligt långt för ett så pass litet land. Var du än befinner dig i landet är du som mest 50 km från närmaste kust. Om du ger dig ut på de danska vägarna är det nästan oundvikligt att kust och hav blir en del av upplevelsen.

West Jutland surfer

Aktiv semester på Västjylland

Bada

Strandliv och badutflykter är uppenbara och populära aktiviteter på Västjylland.

Fiska

Här finns också flera utmärkta och unika fiskevatten, särskilt i åar och sjöar.

Fanø

Västjylländska öar

Fanø 

Den gamla sjöfartsön Fanø ligger i Vadehavet utanför Esbjerg. Byggstilen på ön är inspirerad av den frisiska traditionen, efter friserna, och kan tydligt ses i Nordby och Sønderho.

Tidvattnet sätter sin prägel på ön i allmänhet och på västsidans cirka 15 km långa sandstrand i synnerhet. För övrigt är stranden utmärkt för kitesurfing och strandsegling.