Michelin Guidens Bib Gourmand-pris går till de bästa och mest prisvärda restaurangerna

Bib Gourmand-restauranger i Danmark

Förutom de många restaurangerna med stjärnor i Guide Michelin har Danmark och Köpenhamn en växande skara av mer prisvärda Bib Gourmand-restauranger. Bib Gourmand är en utmärkelse som delas ut årligen till utmärkta restauranger med överkomliga priser. Dessa restauranger är ett bra val om du vill testa något av det som Danmark har att erbjuda inom fine dining och gourmet, men utan att helt tömma bankkontot. Se hela listan över bra restauranger med rimliga priser nedan. 

Välkommen till nordens främsta gourmetnation

Michelinrestauranger i Danmark 2017

Danmark slår rekord och ökar på antalet åtråvärda Michelinstjärnor från 26 till hela 29 stycken, fördelade på 25 restauranger. Köpenhamn behåller sin position som gourmethuvudstad både i Danmark och Norden och Aarhus har nu 4 restauranger med varsin stjärna. Men en ny och spännande utveckling i år är att stjärnglansen fortsätter att sprida sig utanför de större städerna och visar hur mycket Danmark har att erbjuda på gourmetfronten.

Nordic Cookery

I TV-programmet Nordic Cookery, producerat av BBC, åker den svenska stjärnkocken Tareq Taylor till Danmark. I programserien utforskar Tareq Taylor den lokala danska matkulturen i åtta olika regioner. Han träffar lokala producenter, smakar på lokala råvaror och testar också själv att laga dansk mat.

Limfjordslandet – Norra Europas skafferi

Det är inte utan skäl som Limfjorden kallas för Norra Europas skafferi. Kvaliteten och urvalet håller mycket hög klass. Regionens produkter är efterfrågade av gourmetrestauranger från när och fjärran, men det är även möjligt att köpa delikatesserna i lokala specialbutiker och gårdsbutiker. Här hittar ni fisk och skaldjur i världsklass, smakfullt kött från frilandsgrisar, rådjur, bison och höns.

Restauranger Danmark

Här hittar du de danska stjärnkockarna

Du har kanske hört talas om Rasmus Koefoed, världens bästa kock 2011, Claus Meyer eller René Redzepi som styr köket på världens bästa restaurang, noma i Köpenhamn. Men vet du var de huserar och därmed var du har möjlighet att pröva på deras matlagning? Om du inte har det så ska du kolla in den här guiden som visar vägen till köken där de danska stjärnkockarna håller till. 

Mat från Falsled Kro

Danmarks bästa restauranger enligt "White Guide Denmark"

Restaurangguiden "White Guide Denmark" finns tillgänglig både online och i tryckt version, och rymmer omdömen om 260 restauranger över hela Danmark.

Prisvärda restauranger

Famo
Saxogade 3
1662 København V
Tel.: 33 23 22 50
Michelinstjärnor, Danmark

Michelinrestauranger i Danmark 2016

Geranium (3*) 
Per Henrik Lings Allé 4, 8. 
2100 København Ø 
Tel.: 69 96 00 20

Restaurant Noma (2*)
Strandgade 93
DK-1401 København K
Tel.: 32 96 32 97

Matfestivaler i Danmark

Danska matfestivaler

Upplev mat-, öl- och vinfestivaler i Danmark! I listan nedanför kan du hitta en mängd olika tillställningar inom mat och dryck.

Eco vegetables

Danish Brewery

Låt ölet visa vägen genom Danmark

Öllandet Danmark

Inget annat land i världen kan uppbringa ett motsvarande utbud av kvalitetsöl sett till areal och invånarantal. De danska bryggerierna ligger utspridda i det relativt långa landet, men samtidigt så pass tätt att det sällan är mer än 30 kilometer mellan dem.

Odense

Sagolika Odense

Staden i hjärtat av Danmark

Gå inte miste om den danska klassikern smörrebröd när du besöker Köpenhamn

Smørrebrødsrestauranger i Köpenhamn

Smörrebröd är en äkta dansk klassiker som du inte bör missa när du besöker Köpenhamn. Ett smörrebröd är kort och gott en skiva rågbröd med olika kombinationer av pålägg som finns i hundratals varianter. Slå dig ned med en kall öl och välj dina favoriter från menyn på någon av de här smörrebrödsrestaurangerna.

Seafood

Kulinariska specialiteter från Västjylland

På västkusten fångas dagligen tonvis av färsk fisk. I Limfjorden handlar det främst om blåmusslor och ostron, medan man i Vadehavet främst fiskar räkor.

Även lammen och nötkreaturen som betar på våtmarkerna är hett eftertraktade.

Læsø Salt

Lokala specialiter från Nordjylland

Salt och ätlig tång från Läsö

Gastronomy South Jutland

Kulinariska specialiteter från Sydjylland

Saftiga köttbitar

De får och nötkreatur som betar på våtmarkerna får en delikat smak tack vare den salthaltiga havsluften.

Funen specialities

Kulinariska specialiteter från Fyn

Frukt

Fyn är en grön och frodig ö med många fruktodlingar. På dessa produceras inte bara fin frukt utan även god saft. Allt som oftast kan du köpa produkterna direkt hos producenten eller i en av de många vägbodarna, som är så karaktäristiska för ön.

Culinary specialities

Kulinariska specialiteter från Västsjälland

Det finns många gårdsbutiker med ett stort urval av lokalproducerade råvaror på Västsjälland.

Mer storskalig produktion står Lammefjorden för, särskilt i fråga om sparris, morötter och potatis.

Kulinariska specialiteter från Sydsjälland

Kulinariska specialiteter från Sydsjälland

Den bördiga jorden och det milda klimatet gör regionen till ett naturligt skafferi med många läckra råvaror. Överallt längs vägarna stöter du på vägbodar och gårdsbutiker med lokalproducerade varor till försäljning.

Fruktodlingarna på öarna i Smålandshavet - Fejø, Femø och Askø – är kända för sina äpplen och päron, sin söta äppelmust och sin goda cider.

Wienerbröd

Danska wienerbröd

I Danmark, liksom i Sverige, kallas de här frasiga och lite kladdiga läckerheterna för wienerbröd. Namnet kommer från att bakverken började tillverkas i Danmark år 1840 av kockar från den österrikiska huvudstaden Wien.

Wienerbröden har genom århundradena stigit i popularitet och är i dag en stadig favorit hos den danska befolkningen.

Smørrebrød

Smørrebrødet är tillbaka!

Lunchbox

Rågad delikatess 

Även om det världsberömda smørrebrødet har fört en undanskymd tillvaro de senaste åren kan du fortfarande avnjuta traditionella smørrebrød på flera lunchställen i Köpenhamn och i de större regionstäderna.