Höjdpunkterna på den Danska Rivieran

De bästa upplevelserna på Nordsjälland

Om du letar efter saker att göra i Köpenhamn med omnejd så kan vi rekommendera en tur till Nordsjälland och den Danska Rivieran. Det är perfekt avstånd för en dagsutflykt från Köpenhamn men det finns även många fina övernattningsalternativ med hotell, badhotell och bed and breakfasts. Området är fullt av kungliga slott, förstklassig kultur och vackra stränder.

Bjerget, Ørestaden

Fem arkitekturpärlor från Bjarke Ingels

Det danska arkitekthuset Bjarke Ingels Gruop har skapat några av de mest hyllade byggnaderna i Köpenhamns nya stadsdel, Ørestaden. De står också bakom M/S Søfratsmuseet (Sjöfartsmuseet) i Helsingör som också fått ros sedan det invigdes. Om du är intresserad av modern dansk arkitektur så ska du kolla in de här fem pärlorna från Bjarke Ingels och hans arkitektkontor. 

Skapa din egen arkitekt(tur)

Dansk Arkitektur Guide innehåller fler än 900 berättelser om arkitektoniska byggnadsverk och stadsrum i Köpenhamn, Odense, Aalborg och Aarhus. Besök deras hemsida för att skapa din egen tur i arkitekturens tecken genom någon av Danmarks fyra största städer eller ge dig ut på upptäcktsfärd med en färdig tema-tur som vägledare.

Dansk Arkitektur Guide

8-tallet, Ørestad

Ørestaden - den nya stadsdelen

Ørestad består av fyra större distrikt, som binds samman av sjöar, kanaler, vattenbassänger och inte mindre än sex tunnelbanestationer. Stadsdelen är väl värd ett besök av flera skäl. Om du är intresserad av arkitektur hittar du flera uppskattade byggnadsverk i området. Om shopping lockar mest bör du ta en sväng förbi Fields, Skandinaviens största shoppingcenter.

Old city

Alternativ livs- och byggnadsstil

De flesta av dessa ekosamhällen är öppna för allmänheten. Med andra ord får du gärna titta förbi och på nära håll uppleva hur den ekologiska livsstilen och de alternativa byggnadsmetoderna kan ta sina uttryck. På flera ställen anordnas guidade turer där någon av invånarna visar dig runt och berättar om samhällets byggnader och livsstil.

Skuespilhuset

Köpenhamns nya vattenfront

Skuespilhuset

En hamn i förvandling

Musikkens hus, Aalborg

Dansk Arkitektur Center

En bra utgångspunkt för din rundresa i den danska arkitekturens tecken är ett besök på Dansk Arkitektur Center (DAC) i Köpenhamn. Centret erbjuder varierade utställningar, föreläsningar, workshops med mera. Här ligger fokus på såväl världsarkitektur som omvärldens syn på dansk arkitektur.

dansk arkitektur

Danska arkitekturpärlor

Louisiana

Konstmuseet Louisiana, Humlebæk

Historiska Köpenhamn

Köpenhamn har en rik historia. Den danska huvudstaden grundades officiellt år 1167 av Biskop Absalon men forskning tyder på att platsen var bebodd redan i slutet av vikingatiden. Köpenhamn var en livfull och strategiskt viktig handelsstad under medeltiden då den kontrollerade stora delar av den lukrativa handelstrafiken till och från Östersjön.

Den Sorte Diamant

Hamnen - stadens blå band

Skuespilhuset and Opera House

Gammalt blir nytt

Hamnen - stadens blå band

Skuespilhuset and Opera House

Gammalt blir nytt

Köpenhamns gamla hamn har de senaste årtiondena mer eller mindre gått igenom en totalförändring. Hamnen är numera vackert integrerad i staden och utgör ett av de mest intressanta områdena i staden, med ny och spännande arkitektur.

The round churches

Bornholms rundkyrkor

Baltiska fästningar

Fyra av Danmarks sju medeltida rundkyrkor finns på Bornholm. De runda kyrkorna användes både som fästningar och platser för tillbedjan. Att så många av de runda kyrkorna i Danmark återfinns just på Bornholm visar på öns historiskt strategiska vikt i Östersjön.