Funen cities and towns

Stadsliv på Fyn

Med sina pittoreska kuststäder och det historiska Odense är Fyn en underbar ö att resa runt på för att insupa unik dansk kultur.

Odense 

Odense är Fyns centralort och dessutom Danmarks tredje största stad. Framför allt är Odense författaren och sagoberättaren H.C. Andersens födelse- och barndomsstad. Du kan uppleva hans fantastiska sagovärld på två museer i staden.

Odense ligger mitt på Fyn i anslutning till både en å och en fjord och är därför, trots sitt centrala läge, en hamnstad. Här finns många fina attraktioner, bra shopping och ett sprudlande nattliv.

Kerteminde 

Kerteminde på Nordfyn är av danskarna mest känt för sin Amanda, en liten staty av en lokal fiskareflicka, men också för Johannes Larsen Museet som byggts kring konstnärens hem. Johannes Larsen var en av de ledande gestalterna i konstnärskolonin Fynboerne, som framför allt skildrade naturen och det dagliga livet i början av 1900-talet. Tillsammans med sin fru, Alhed (som också var Fynbomålare), lockade han många stora konstnärer och författare till sitt hem.

 

Share this page

Broholm, Fyn

Fyn

Spendera några sagolika dagar på ön Fyn, Hans Christian Andersens hembygd som även kallas Danmarks trädgård och fullkomligen kryllar av vackra gamla slott och herrgårdar.