Upplev danskt hygge på ett badhotell

På Andersens badhotell på vackra Nordjylland utspelar sig den danska dramaserien Badhotellet som hade 1,5 miljoner tittare i snitt under första säsongen i Danmark. Även i Sverige har serien varit mycket populär med i snitt 780.000 tittare. I serien får vi följa badhotellets gäster och personal på somrarna under mellankrigsåren 1928-1933.

I TV-serien Badhotellet kretsar handlingen framförallt runt tre unga människor som befinner sig på badhotellet, hembiträdet Fie, köpmannens dotter Amanda och fiskaren Morten. Deras öden kopplas samman på badhotellet och i serien får vi bland annat följa deras strävan efter att frigöra sig från planer som andra har gjort åt dem. 

Vad är ett badhotell?
I Sverige används sällan begreppet badhotell men i Danmark är "badehotel" desto vanligare. Förutom att badhotell, som namnet antyder, ligger i närheten av vatten så karaktäriseras danska badhotell framförallt av en autentisk atmosfär och en rik historia. Många badhotell i Danmark har funnits länge och har alltid varit en plats dit danskar har åkt för att slappna av och vila upp sig från vardagsbestyr. Än idag kommer besökarna för att uppleva den klassiska atmosfären och "ta sig tillbaka" till en annan tid.

Förutom att njuta av den speciella atmosfären, den vackra naturen och strandpromenader så erbjuder många badhotell också spa-upplevelser och olika typer av träningsmöjligheter. På vissa badhotell i Danmark "går man i pension" och med det menas att du äter några eller alla måltider på hotellet. Maten är en viktig ingrediens på danska badhotell och därför håller maten generellt en hög kvalitet. Några av Danmarks bästa kockar håller faktiskt till i badhotellens kök.

Här hittar du badhotell i Danmark
Det finns omkring 40 badhotell utspridda över Danmark. Koncentrationen är högst i Nordjylland och längs Jyllands västkust, här ligger bland annat legendariska Ruths Hotel och Svinkløv Badehotel (som tyvärr brann ner 2016 och förväntas öppna igen först 2019). På sydöstjylland ligger de flesta badhotellen i närheten av Lilla Bält. På Nordsjällands kust finns också många badhotell, bland annat i de klassiska "badebyerne" Tisvildeleje, Gilleleje och Hornbæk. På Bornholm finns badhotell på den klippiga östkusten med vacker utsikt över Östersjön.

Share this page

Här är Badhotellet inspelat

Lokken strand

Badhotell och skönt strandliv på Nordjylland

De charmiga och själfulla bahotellen är perfekta för avkoppling och harmoni. Njut av en skön semester på ett romantiskt badhotell med vackra stränder, god mat och ett rikt kulturliv.