I kajak genne Københavns Havn

Havskajak

Det är både roligt och spännande att paddla havskajak, men samtidigt härligt avstressande. Det handlar nämligen inte bara om att sitta på vattnet och paddla, utan också om att se sig omkring, njuta av havet och utforska naturen omkring dig. Att paddla havskajak är inte bara för individualister, utan också i hög grad en social sport där det finns många möjligheter till upplevelser både till havs och på land. Det är enkelt att dra upp en havskajak på land för att njuta av den medhavda picknicken.

Många möjligheter

Danmark är omgivet av vatten på nästan alla sidor, mot väst är det ofta hård sjö, mot öst vänligare och blidare. Lägg härtill alla fjordar och vikar så har du den perfekta platsen för havskajak.

Jyllands östkust med sina fjordar, den sydligare Vesterhavskusten omkring Fanø och Rømø, det sydfynska ö-havet, Linfjorden, Smålandshavet söder om Själland, Roskilde Fjord och Öresund hör till de allra bästa platserna. Det finns även fantastiska möjligheter för att paddla havskajak i Köpenhamn.

Havskajakkurser

Det krävs träning för att behärska en havskajak och även några helt grundläggande och elementära kunskaper, det vet även de erfarna paddlarna.

Som nybörjare kan du lära dig att paddla havskajak på till exempel  helgkurser eller ta enstaka lektioner med en kompetent instruktör så att du känner dig trygg i den blöta omgivningen. Du lär dig de enklaste baskunskaperna som paddelteknik, att kliva i och ur en kajak, att paddla in och ut genom bränningarna och att tömma en vattenfylld kajak. Du lär dig också hur man räddar en kamrat, i början kommer du helt säkert att välta många gånger.

Den som är duktig har möjlighet att fördjupa sina kunskaper och öva på sin teknik och detaljer på diverse olika kurser.

Dansk Havkajakbrancheforenings hemsida hittar du en lista över medlemmar som erbjuder undervisning för både nybörjare och erfarna kajakpaddlare. Lokala turistbyråer runt omkring i Danmark kan också hjälpa dig att hitta en lämplig kurs i sitt område.

Share this page

Segling i Danmark

Sjöliv i Danmark

Till havs längs Danmarks vackra kuster!

Video: Äventyr vid havet