Fyns Hoved

Populära farvatten och hamnar

Omgivet av vatten och med tusentals kilometer kust, otaliga fjordar och hundratals småöar finns det närmast oanade möjligheter när segelturen går till Danmark. De flesta trogna Danmarksseglare har sina favoritvatten – och här är ett urval av de populäraste.

Fyn och öar

Farvattnen söder och väster om Fyn är de populäraste i Danmark och det är inte så konstigt med tanke på allt som finns att se och göra i området.  Här finns pittoreska hamnstäder, vackra kustlinjer och många, charmiga småöar. Svenborg Sund är troligen en av Danmarks vackraste vattenvägar och söderut öppnar sig det Sydfynske Ø-havet fyllt av små- och mellanstora öar fullt med hamnar och ankringsplatser. Ett av Ø-havets stora dragplåster är den gamla, stolta staden Ærøskøbing på Ærø.

Jylland 

Längre västerut ligger ön Als och Flensborg Fjord som också är väldigt populära seglingsområden. Här kan du bland annat se en av Danmarks nationalsymboler, Dybbøl Mølle , från vattnet och uppleva Sønderborgs trevliga hamn med många caféer och restauranger.

Turen genom Lillebælt är också en stor upplevelse (på grund av den starka strömmen i farvattnet är det bäst att göra resan från söder till norr). Här ligger också Haderslev och Kolding Fjord som är värda ett besök. Vid Lillebæltsbron kan du lägga till på båda sidorna och här finns många, vackra utsiktpunkter.

Andra populära farvatten är Östjylland med Århusbukten, Kalø och Ebeltoft vik, Horsens och Vejle Fjord samt Samsø och de mindre öarna i området. Upplev Mols Berg från havet och besök staden Ebeltoft som är en av Danmarks vackraste städer med sina charmiga, gamla korsvirkeshus och kullerstensgator. Upplev också den unika hamnmiljön i Øer Hamn strax utanför Ebeltoft eller ta en tur ut till Samsø där speciellt Ballen Hamn är mycket populär under sommaren.

Längre norrut på Jyllands östkust kan du segla in i Mariager Fjord. Det är en av Danmarks längsta fjordar och i Mariager bjuds du på en stockros-idyll väl värt turen. Längst i norr ligger den charmiga staden Skagen, som under sommaren är en mycket populär samlingspunkt för fritidsseglare från när och fjärran.

Limfjorden, som en gång i tiden var en fjord, är numera ett farvatten som skär Jylland på tvären och som garanterat är värt turen. Österut hittar du den smala inseglingen från Kattegatt, något som mest påminner om en flod. I mitten av Limfjorden möts du av breda stränder och bankar och västerut av sunden mellan Thy och ön Mors. Längst i väster ligger utseglingen till Nordsjön, Thyborøn Kanal. Längs med vägen möts du av små vikar och nästan 100 öar. Turen runt Mors är en unik naturupplevelse som du bör ta med på resan. Området kring Limfjorden är känt för sina många restauranger och kulinariska frestelser. Fur Bryghus, på ön Fur, välkomnar seglarna med två ankarbojar med texten: "Fur Bryghus – parkering till glädje för fritidsseglaren".

Share this page

Segling i Danmark

Sjöliv i Danmark

Till havs längs Danmarks vackra kuster!

Kajak moens klint

På kanottur i Danmark

Det är populärt med paddling i Danmark. Ta en dagstur eller ge dig ut på en längre sträcka med övernattningar längs vägen.

Anholt fyr

Ö-hoppa på semestern

Hoppa runt mellan de många danska öarna och hitta dina egna favoriter.

Cold Hawaii

Vindsurfa i Danmark

Danmark är ett av de områden i Västeuropa där det blåser mest och här finns även många utmärkta surfställen, både för de mer erfarna och för nybörjare.