Badehuse, Ærø

"Ö-hoppa" i Danmark

De danska öarna är väldigt olika och det gäller både storlek och natur. Gemensamt för dem är att det är stressfria områden med ett härligt lugn. Du kan ostört utforska och njuta av den vackra och särpräglade naturen och vara aktiv på det sätt som passar dig bäst. Det finns ingen solgaranti på öarna men de har faktiskt fler soltimmar än resten av Danmark och vädret är ofta mildare.

Anholt

Upplevelser på öarna 

Det är fantastiskt att ha semester på de små öarna som lämpar sig både för en längre eller kortare vistelse. Det finns också många mål för dagsutflykter – eller en riktig "Ö-hopp-semester" där du kan besöka flera öar. Bra platser för ö-hoppning är till exempel vadehavsöarna på Jyllands västkust, öarna i Limfjorden, det Sydfynske öhav och Smålandshavet mellan Själland och Lolland-Falster.

Småöarna är tillgängliga hela året och erbjuder mängder av upplevelser. De är som gjorde för cykelturer, strandliv, fiske och vandringsturer – det finns en oändlig massa saker att göra i naturen, allt beroende på väder, vind och årstid.

Det är också möjligt att besöka gallerier och antikvitetsaffärer, bli lite klokare på det lokala muséet, titta in i de vackra kyrkorna och ta en tur på kyrkogårdarna som ofta berättar spännande och dramatiska historier.

Lantbruk och fiske är som regel huvudnäringen på de små öarna, som i hög grad är levande. De gäller inte minst de små, charmiga hamnarna som ofta är en mötesplats där ö-bor och turister ses och utväxlar nyheter, köper färsk fisk och äter stora glassar. Många hamnar har olika evenemang under sommaren, titta gärna på anslagstavlan i hamnen som brukar kunna berätta om vad som händer på ön.

Vegetables

Kulinariska upplevelser

Utöver de vanliga livsmedelsbutikerna finns det ofta små bodar längs med vägarna där man kan köpa färsk frukt och grönsaker. Det är också vanligt med gårdsbutiker så håll ögonen öppna efter skyltar längs med vägen.

Många av öarna har egen tillverkning av läckra och ofta ekologiska livsmedel som ostar, korv, sylt, cider, lamm och kött. En hel del av produkterna är med i sammanslutningen "Småøernes Fødevarenet" och på hemsidan www.oespecialiteter.dk kan du läsa mer om vad som framställs och var det säljs.

Share this page