Upplev äkta danskt hygge Foto: Thomas Rousing

Upptäck danskt hygge

Det danska hygget har blivit känt över hela världen under senare år och tidningsartiklar från New York till London försöker förklara vad det innebär. Det är dock inte en helt enkel uppgift att definiera innebörden av hygge som på svenska närmast kan översättas till mys eller gemytlighet. Men det krävs mer än så för att fånga det danska fenomenet hygge.

Vad är hygge egentligen?

Hygge är lika danskt som fläskstek eller smörrebröd och fenomenet ligger djupt rotat i den danska folksjälen. Grundläggande kan hygge beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid at njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. Men hygge är mer än så; det kan vara det varma skenet från ett tänt ljus, vänner och familj och god mat och dryck. 

Hygge

Hygge och världens lyckligaste folk

Många tror att det finns en koppling mellan danskarnas förkärlek för hygge och det faktum att det danska folket ofta lyfts fram som ett av världens lyckligaste folk - och det kan nog ligga något i det. Hygge är också att ta sig tid att ha det bra i vardagen och ta till vara på de små sakerna som sätter guldkant på tillvaron. 

Hygge i Kopenhamn

Högsäsong för hygge

Högsäsongen för hygge är utan tvekan julen. De danska vintrarna är, precis som de svenska, långa och mörka. Danskarnas bästa vapen mot detta är hygge och massvis av stearinljus. Om du har besökt Tivoli Gardens eller gått längs stadsgatorna i jultid så vet du vad danskarna kan göra med belysning, glögg, filtar och stora halsdukar. Om du inte sett det så kanske det är dags?

Sommarhygge

Om du har tänkt besöka Danmark under sommaren så behöver du inte misströsta, hygge pågår nämligen året runt. Aktiviteter som picnic i parken, grillning med vänner, utomhuskonserter, gatufestivaler och cykelturer kan alla vara hygge, särskilt om det görs på danskt vis.

Share this page

Hyggets ursprung

Ordet hygge kommer ursprungligen från norskan och betyder ungefär “välmående”. Det dök upp i det danska språket på 1700-talet och har sedan dess blivit en del av den danska folksjälen.  

Lycka och hygge går hand i hand

Hygge i internationell media:

CNN - Where are the World's Happiest Countries?

BBC - A heart-warming lesson from Denmark

Lonely Planet - How to get cosy in Copenhagen

NPR - Winter Doldrums Got You Down? Have Some Hygge

Fathom Away - What the Hell is Hygge?