Foto Tage Klee

Himmelska upplevelser på Sydsjälland med öar

Här är vår guide till fyra himmelska dagar på Sydsjälland som bjuder på allt från slott och trädgårdar till båtturer, pittoreska småstäder och fantastiska matupplevelser. Vi tipsar om övernattning, restauranger och aktiviteter. Du tar dig enkelt till Sydsjälland via Öresundsbron.

Dag 1: Upplevelser för alla sinnen

Inled äventyret med en inspirerande konstrunda i Næstved, som är en spännande och annorlunda konststad. Här har en unik graffitimiljö vuxit fram de senaste 30 åren. Både danska och internationella konstnärer har besökt Næstved för att pryda husväggar och andra ytor med sina konstverk, och har närmast förvandlat Næstved till ett enda stort utomhusgalleri.  

Vaggmalning

Det är mer än 175 år sedan den första Kähler-vasen drejades i det lilla krukmakeriet i Næstved. Det blev början på ett framgångsrikt designäventyr som fick genomslag i hela världen. I den renoverade fabriken finns i dag Kählers flagshipstore där du kan shoppa det kända danska märket som är minst lika populärt i dag.

Hoppa på båten Rundfart Friheden i Næstved hamn. Slå er ner och njut av det skiftande landskapet längs färden. Det första stoppet är Gavnø Slot som är ett av Danmarks vackraste rokoko-slott och hyser en av landets största privata konstsamling med över 1000 målningar från 1600- till1800-talet. Slotssparken är känd för sin blomsterprakt som börjar med tulpansäsongen men lever vidare långt in på hösten.

Gavnoe slot

Nästa stopp på båtturen är Karrebæksminde, ett mysigt gammalt fiskeläge. Stanna till för lunch på en av de mysiga restaurangerna längs kanalen, till exempel Martens Røgeri och avsluta med en hemmagjord ekologisk glass gjord på lokala råvaror på Enø Bageri. Väl tillbaka i Næstved har det blivit dags att checka in på romantiska och stämningsfulla Hotel Kirstine för en välförtjänt vilopaus. Ät en god middag på Rønnede Kro som har en klassisk meny och mysig atmosfär. 

Dag 2: Stevns branta klippor

Börja dagen med ett besök på Gisselfeld Kloster, en av Danmarks äldsta och mest välbevarade renässansborgar (H.C. Andersen ska ha inspirerats till sagan om den fula ankungen här). Slottsparken är en grönskande oas och det vackra gamla växthuset Paradehuset är fullt av allsköns växter som lockar med färg och doft. Det finns även en charmig tesalong med utsikt över slottet där man kan ta en fika.

Stevns Klint

Stevns Klint är en fantastisk naturupplevelse som är med på UNESCOs världsarvslista. Den fina lilla kyrkan Højerup Kirke, som balanserar på kanten av den 30 meter höga kalkstensklinten, är en populär plats för vigslar och har en slående utsikt. Få en annorlunda vy över Stevns Klint med vattentaxi, klipporna gör sig väldigt bra från det turkosblå vattnet. Fortsätt sedan vidare till den lilla staden Rødvig. Ta en promenad i hamnen bland segel- och fiskebåtar och det 100 år gamla varvet och slå er ner på någon av de många restaurangerna för en god lunch. 

Præstø är en mysig hamnstad som sjuder av romantik och nostalgi. Gå en tur genom de pittoreska gränderna och upplev den speciella atmosfären. Njut av en lyxig middag på Michelin-restaurangen Frederiksminde där ni inte bara får en måltid, utan en upplevelse för alla sinnen. Sov sedan gott på nyöppnade The Norrmans Boutique B&B i Klippinge som drivs av ett svenskt par. Här är det lätt att koppla av och glömma den stressiga vardagen i vackra miljöer.

Dag 3: Turen går till Falster

Ta färjan IDA från Bogø till Stubbekøbing (med bil är det avfart 44 Stubbekøbing/Nr. Alslev som gäller) och följ sedan den vackra Margueriteruten till det pittoreska fiskeläget Hesnæs. Strosa mellan de speciella vassklädda husen och ät lunch på Pomle Nakke Traktørsted där ni kan njuta av både god mat och den fina utsikten över Östersjön.  

Kör vidare till det vackra Corselitze Gods som har en stor trädgård fylld med blomsterprakt som passar bra för en avkopplande promenad. Övernatta på Fuglsang Herregård B&B, Ny Kirstineberg eller Mejerigaarden B&B som bjuder på mysiga miljöer att koppla av i. Ät middag på Restaurant Ö som ligger i den mysiga hamnen i Nysted. Ägarnas kärlek till naturen syns tydligt i rätterna som bygger på färska och gärna ekologiska råvaror. 

Restaurant oe

Dag 4: Vidare till Lolland

Ät en lång frukost och börja sedan dagen med ett besök på Fuglsang Kunstmuseum som ligger alldeles intill herrgården. Museet har en samling som rymmer de stora konstnärerna och strömningarna i dansk kulturhistoria. Utforska sedan det särpräglade naturområdet Skejten som ligger i anslutning till herrgården.

Res vidare till Lolland, Danmarks fjärde största ö. Här ligger Vester Ulslev Vingård vackert mellan Maribosjöarna och Östersjön. Vingården har producerat flera prisbelönade viner som framställs av torkade druvor, enligt samma princip som Italienska Amarone-viner.

Maribo

Sedan väntar klosterstaden Maribo. Strosa runt i er egen takt och se domkyrkan, det vitkalkad rådhuset och mysiga gränder med färgglada fasader. Ta en välförtjänt fika på Pabst Bakery och passa på att välja ett danskt bakverk som flødeboller eller ett klassiskt wienerbröd med choklad. Varje onsdag mellan 4 juli och 8 augusti är det marknadsdag i centrum.

Ta en båttur med Anemonen och upplev de vackra sjöarna och det rika djurlivet. Det är något speciellt med att se omgivningarna från vattnet. Ni kan även beställa en picknick som kan ätas ombord eller i det gröna (kan beställas genom turistkontoret i Maribo).

Avsluta resan med en kombination av konst och vin. Besök Dodekalitten, ett ”sjungande” konstverket som berättar historien om folket Lolerna som kom söder ifrån och bosatte sig på Lolland. När verket är färdigt kommer det att bestå av 12 stycken 7-8 meter höga stenpelare med utmejslade ansikten. Sista stopp på turen blir ytterligare en lokal vingård, Østergaard Vinmageri, som både gör vin på egna druvor och speciella fruktviner på lokala äpplen och päron. Checka sedan in för natten på vackert belägna Godstedlund B&B.

Efter fyra upplevelserika dagar har det blivit dags att åka hem till Sverige med fina minnen, laddade batterier och kanske en spirande längtan efter att komma tillbaka om inte allt för länge.

Share this page

Så reser du till Sydsjälland

Tack vare Öresundsbron är det enkelt och smidigt att ta sig från Sverige till Sydsjälland. Du hittar mer information om Öresundsbron här

Det goda livet

Det goda livet

Om du är på jakt efter det goda livet är Danmark rätt ställe för dig. Njut av god mat, upplevelser, stränder och hygge.