Himmelska upplevelser på Sydsjälland och Mön

Strax söder om Öresundsbron och Köpenhamn ligger Sydsjälland och dess fantastiska övärld. Här kan du bo kungligt och äta gott omgiven av områdets unika natur. Här är din guide till tre himmelska dagar på Sydsjälland och Mön, även kallat SydkustDanmark.

Dag 1 - lokala smaker och kunglig glans

Bara en dryg timmes bilfärd från Öresundsbron ligger klassiska Hotel Frederiksminde. Hotellet ligger vackert beläget vid Præstø Fjord, endast ett stenkast från vattenbrynet. Här bor du i en anrik och vacker byggnad från 1800-talet i idylliska och natursköna omgivningar. Restaurangen på Hotell Fredriksminde har en stjärna i Guide Michelin och köket serverar mat lagad på lokala råvaror av bästa kvalitet. Hotellet är en utmärkt utgångspunkt för tre händelserika dagar i SydkustDanmark.

Hotel Frederiksminde

När ni checkat in och beundrat de vackra omgivningarna kan ni bege er till Martens Røgeri för att njuta av en god lunch i Karrebæksmindes hamn. Ta gärna en promenad längs den mysiga kanalen och Enø Strand som ligger alldeles i närheten. När ni stillat hungern går turen vidare till färgstarka Gavnö Slott med anor från 1400-talet. Missa inte den magnifika slottsparken med en flora i regnbågens alla färger, Danmarks största tulpanfestival anordnas här varje år.

Gavnø Slot

Gavnö Slott har även Danmarks enda slottsbryggeri. Boka in er på en kunglig ölprovning och följ med på en resa genom bryggeriets spännande historia och bryggeriprocesserna kring det unika ölet. Middagen äter ni på vackra Vallø Slotskro. Här väntar spännande lokala smakupplevelser som är väl värda en kort resa.

Dag 2 - Himmelska upplevelser

Efter en god frukost på Hotel Frederiksminde är det dags att uppleva Mön och dramatiska och vackra Möns Klint. De vita kalk-klipporna med sina branta sluttningar stupar rakt ner i havet där de möter smaragdgröna vågor. Här finns även en rofylld och trolsk bokskog som passar perfekt för en avkopplande promenad.  

Möns Klint

Möns Klint ligger 128 meter över havet och man kan tydligt se hur naturens krafter format Mön och skapat ett ovanligt vilt och vackert landskap. Mön har också en säregen flora och ett fantastiskt djurliv. Det finns flera sätt att ta till sig runt på Möns Klint; varför inte börja besöket med en utflykt till cykel eller häst? När ni bekantat er med området passar det perfekt med en picknick på stranden där ni kan njuta av lokala delikatesser som ni köpt med er på vägen.

Fortsätt dagen med ett besök på muséet GeoCenter Møns Klint där ni får lära er om naturen på Møns Klint och Danmarks geologiska födelse genom intressanta och interaktiva utställningar. Utflykten kan avslutas på Liselund som är ett välbevarat lustslott från 1700-talet som ligger i natursköna omgivningar. Ta en guidad tur och låta de spännande historierna flytta er tillbaka i tiden.

Share this page

Dark Sky på Møn

På Mön är ljusföroreningen mindre än på de flesta andra platser vilket gör att du kan se stjärnhimlen extra tydligt, du kan till och med se vintergatan.

Hitta dit

Dag 1

1. Frederiksminde Hotel
  Klosternakken 8
  4720 Præstø
  +45 55909030 
2. Martens Røgeri
  Alleen 43
 
4736 Karrebæksminde
  +45 55442161
 3. Gavnö Slott
  Gavnø 2
   4700 Næstved
   +45 55700200
4. Vallø Slotskro
  Slotsgade 1
  4600 Køge
  +45 56266266

Dag 2

5.  Möns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
6.  GeoCenter Møns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
  +45 55863600
7. Liselund 
  Langebjergvej 4
  4791 Borre
  +45 55812178

Dag 3

8.  Koldkrigsmuseum Stevnsfort
  Korsnæbsvej 64
  4673 Rødvig Stevns
  +45 56502806
9. Rønnede Kro
  Vordingborgvej 530
  4683 Rønnede
  +4544223000 
Ta närmaste vägen till SydkustDanmark

Till Sydsjälland och Mön tar du dig snabbast över Öresundsbron. Med BroPass kör du över bron till halva priset.

Här hittar du priser och aktuell information

SydkustDanmark

Feriehus

Hitta boende på Sydsjälland

Hitta ditt drömboende Sydsjälland! Strandnära, i stan, på camping eller bed & breakfast. Du väljer!