Fiskeri med børn

På fisketur med barn

Det finns inte mycket som slår glädjen i barns ansikte när de fångat en fisk och stolt visar upp den. De flesta barn tycker garanterat att en fisketur är en spännande upplevelse men för att det ska bli en lyckad tur är det viktigt att det sker på barnens villkor. I den här artikeln hittar du tipsen som gör er gemensamma fisketur till en succé.
Girl fishing
Förbered er väl

Det är inte särskilt svårt att ge barnen en häftig fiskeupplevelse men det är viktigt att tänka sig för och förbereda sig väl. För att barnen ska få en riktig succéupplevelse är det viktigt att deras behov hamnar i fokus. Det bästa är att gå in med inställningen att det egna fisket kommer i andra hand, eller ännu bättre – att inte fiska själv överhuvudtaget. Å andra sidan är det mycket roligare att se sina barn fånga fisk än att göra det själv. 

Om du är på fiskeresa med vänner kanske ni fiskar en hel dag men det är viktigt att komma ihåg att barn inte har samma tålamod. En fisketur med barn kan vara allt ifrån en halvtimme till ett par timmar. För att fisketuren ska bli lyckad, på så kort tid, är det viktigt att välja ett fiskevatten och en fiskeform som ger så stor chans till fångst som möjligt. I barnens värld är det inte lika viktigt vilken sorts fisk det är eller hur stor den är – bara det nappar. Välj därför gärna fiskevatten med fler små fiskar framför vatten med färre, större och mer svårfångade fiskar.

På våren är horngäddan ett bra val, de så kallade "put and take-sjöarna" är även de bra alternativ. Vissa "put and take-sjöar" har dessutom "barn-sjöar" där inte vuxna tillåts att fiska. När du ska fiska med barn gäller det generellt att vara väl förberedd så att det inte går allt för mycket tid när ni väl är framme vid vattnet. Se därför till att förbereda så mycket som möjligt hemma så att du slipper ägna de första 20 minuterna åt att fästa krokar, trassla med fiskelinor och så vidare.

Cod
Välj rätt fiske

Fiske med metspö kan vara ett bra alternativ eftersom att du slipper kasta hela tiden men tänk också på att vissa barn gärna vill kasta och hålla sig aktiva. En bra medelväg kan vara att fiska horngädda från land med sill eller annan småfisk som bete, eller fiska regnbågsöring med fiskedeg, så kallat "power bete", i en "put and take-sjö". Att fiska mört är ett av de säkraste alternativen om ni vill ha napp. Genom att kasta en näve havregryn eller majsflingor i vattnet kan ni ofta locka fram ett stim.

I Danmark finns det många vatten där det finns goda möjligheter att fånga mört. Använd små tunna flöten och små enkla krokar, ungefär i storlek 12-16. "Mjöl-klister", som består av mjöl och vatten, är ett bra bete som ni kan göra hemma innan ni åker iväg. Observera att barn och ungdomar under 18 år inte behöver ett "fisketegn", men försäkra dig alltid om att ni har tillstånd att fiska i det aktuella vattendraget. 

Family fishing
Involvera barnen

Lite äldre barn är ofta nyfikna så se till att involvera dina barn istället för att göra allting själv. Ta dig också tid att förklara hur ni fiskar, vilken metod ni använder, vilket bete ni använder och så vidare. Ett annat sätt att involvera barnen är att förklara vilka drag och beten som används till vilka fiskar och dessutom låta barnen själva välja drag eller bete.

När en fisk nappar gäller det att du är redo med håven, men glöm inte att njuta av den lyckliga stunden. Möjligen behöver barnen lite hjälp med att få upp fisken men försök att låta dem göra så mycket som möjligt själva. Glöm heller inte att studera fisken när ni väl fått upp den samt ta en bild på de stolta jägarna och fångsten. 

Om fisken ska släppas tillbaka i vattnet så ska den helst inte ligga på stranden, då detta kan skada fiskens andningsvägar. Om fisken istället ska tas med hem så kom ihåg att avliva fisken på ett snabbt och humant vis.

Fish
Välj rätt tidpunkt

Det finns inga särskilda regler för vilken tid på dagen som chanserna för fångst är som störst. När barnen är med brukar det vara enklast att ordna en fiskeresa på dagen men det kan också vara roligt och spännande att fiska på kvällen när det blivit mörkt.

Thorup
Inte bara fiske

Oavsett om det blir fångst eller inte så är det viktigt att turen blir en bra erfarenhet och upplevelse. För ändamålet anpassade kläder, en god lunch och lite godis eller snacks är alltid bra att ta med sig. Det är också en god idé att ta med lite reservkläder om det skulle bli kallt eller blött. Och om barnen skulle visa sig vara mer intresserade av den omgivande naturen än fisket, misströsta inte - att barnen får en fin upplevelse är ändå det viktigaste i slutändan.

Läs mer om fiske i Danmark

 

Share this page

Relevanta länkar