Skuespilhuset

Köpenhamns nya vattenfront

Köpenhamn, och inte minst Köpenhamns vattenfront har genomgått stora förändringar de senaste åren - med ny, spännande arkitektur som resultat.

Skuespilhuset

En hamn i förvandling

Köpenhamn, och då främst stadens hamnkvarter, kajer och hamninlopp, har det senaste decenniet genomgått en dramatisk förändring och byggandet fortgår i både de norra och södra delarna av hamnen. I takt med att hamnens gamla funktioner försvunnit har Köpenhamns vattenfront förvandlats till centrum för nya affärsverksamheter, bostäder och kulturliv samt utvecklats till en plats för avkoppling för såväl stadens invånare som turister. Med andra ord finns det mycket nytt att uppleva även för den rutinerade Köpenhamnsresenären.

Hamnen i sin helhet upplever du naturligtvis bäst från vattnet och sätten att göra det är flera. Hoppa ombord på en av de gula hamnbussarna eller åk med en av sightseeingbåtarna genom kanaler och vattendrag. Följ med på någon av Dansk Arkitektur Centers guidade turer med fokus på Köpenhamns arkitektur eller ladda ner en podwalk och utforska stadens arkitektur i ditt eget tempo.

Opera

Operan och Holmen 

Köpenhamns stora operahus, Operaen ligger på Dokøen på Holmen. Byggnaden, som är ritad av den världsberömde arkitekten Henning Larsen, invigdes år 2005. Operaen är följaktligen ett av världens mest moderna operahus – och akustiken står i en klass för sig. Invändigt har byggnaden utsmyckats av kända danska och nordiska konstnärer. Förutom själva föreställningen är Operaens stora foajé med utsikt över vattnet, solnedgången över Amalienborg och det gamla Köpenhamn, skäl nog för ett besök. Om du blir sugen på något att äta eller dricka håller både Operaens café och restaurang öppet för besökare.

Holmen är också hem för en rad andra kulturinstitutioner. Alldeles bredvid Operaen ligger exempelvis Kunstakademiets Arkitektskole, Rytmisk Musikkonservatorium, Filmskolen och Statens Teaterskole.

Även den övriga arkitekturen i området bjuder på spännande inslag. I den gamla Torpedohal har man skapat spektakulära bostadsrättslägenheter, de nybyggda radhusen i Halvtolv har egen båtplats och i de gamla Kanonbådsskure huserar olika typer av kreativa verksamheter. Längst ut på Refshaleøens spets ligger strandbaren Halvandet, där du kan luta dig tillbaka i en solstol och samtidigt njuta av den vackra utsikten över hamninloppet.

Share this page

Relaterade länkar